Financieel gat afdekken of verzekeren

Oud of ziek én zonder centen. Wie onbehaaglijke gevoelens krijgt bij de gedachten aan financiële tekorten in moeilijke tijden: deze vrees is niet helemaal ten onrechte. Er zijn hiaten in ons, eens zo riante, sociaal voorzieningenstelsel geslagen.

door Ilse Kuiper

Het hiaat op de ANW (Algemeen Nabestaanden Wet) is daar een van. Onder bepaalde voorwaarden krijgt men van de overheid een (tijdelijke) ANW-uitkering als de partner overlijdt. Als de uitkering stopt, ontstaat een financieel 'gat'. Ook het WAO-hiaat (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering), dat ontstaat bij arbeidsongeschiktheid en vooral jonge, goedverdienende mensen kan treffen, is inmiddels een bekende 'gatenveroorzaker'.

Het AOW-hiaat (Algemene Ouderdoms Wet) dat zal ontstaan voor mensen geboren na 1950 is relatief onbekend. De AOW is een volksverzekering voor 65-plussers die geldt voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De AOW garandeert een uitkering op het niveau van het sociaal minimum. De hoogte van de uitkering is gekoppeld aan het minimumloon. Bij de AOW worden vier groepen uitkeringsgerechtigden onderscheiden. Voor elke groep geldt een bepaald percentage van het netto minimumloon. Voor de AOW-ongehuwden is dat 70 procent van het minimumloon. Voor AOW-gehuwden geldt 50 procent van het minimumloon als de partner ook ouder is dan 65 jaar. Samen heeft men dan 100 procent van het minimumloon. Gehuwde of samenwonende partners waarvan één 65 jaar is en de ander jonger, hebben nu nog (afhankelijk van het inkomen van de jongere partner) recht op een partnertoeslag. Wie op, of na 1 januari 2015 de 65-jarige leeftijd bereikt, ontvangt echter geen partnertoeslag meer. Met name 65-jarigen met een aanzienlijk jongere partner die geen of nauwelijks inkomen hebben, gaan er op achteruit. Dat verschilt met de huidige situatie liefst 7.661,64 euro (toeslag inclusief vakantiegeld) op jaarbasis.

Zowel voor het Anw-, WAO- als AOW-gat geldt dat sommige bedrijven deze collectief afdekken door middel van een verzekering, waarvan de werknemers overigens zelf de behoorlijk hoge premies dienen te betalen. Ook particuliere verzekeraars zijn met producten ingesprongen op de angst voor 'hiaten'.

Wie twijfelt over het afsluiten van zo'n verzekering, doet er goed aan eerst te berekenen hoe het staat met de inkomsten, uitgaven en voorzieningen in geval van overlijden van de partner, arbeidsongeschiktheid en/of oudedagsuitkering. Als financiële tekorten dreigen, moeten maatregelen getroffen worden. Dat kan door het afsluiten van een verzekering, maar ook kan er zelf een appel voor de dorst bijeengegaard worden. Spaargeld, beleggingen of verkoopbare bezittingen kunnen betekenen dat de risico's van eventuele hiaten niet of minder door een verzekering afgedekt hoeven te worden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden