Financieel conglomeraat Fortis boekt forse nettowinst in afgelopen kwartaal

De Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een nettowinst van ruim 994 miljoen gulden geboekt. Dat is 31 procent meer dan in het eerste kwartaal van 1998. Exclusief het in december overgenomen resterende belang van 25,1 procent in de ASLK-bank zou de winstgroei zijn uitgekomen op 22 procent. De bankiers (onder meer VSB, MeesPierson en Generale Bank) voerden in het eerste kwartaal de nettowinst op met 29 procent tot 627 miljoen. Zij deden het iets beter dan de verzekeringsbedrijven (waaronder Amev), die genoegen moesten nemen met een winststijging van 27 procent tot 446 miljoen. Fortis kondigde ook een ,,mogelijke aandelenemissie voor eind 1999'' aan.

Van der Moolen, effectenhandelaar, heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 40 miljoen gulden nettowinst geboekt. Dat is een winstsprong van 36 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Er vloeide in het eerste kwartaal bijna 109 miljoen het bedrijf binnen, waarvan 67 miljoen uit de Verenigde Staten kwam. Het bedrijf verwacht een jaarlijkse groei van 20 procent.

Acordis, de vezeldochter van Akzo Nobel, overweegt samen met de Oostenrijkse branchegenoot Lenzing een joint venture in de Verenigde Staten op te zetten. De nieuwe combinatie zal zich geheel gaan richten op viscosevezels en een omzet draaien van zo'n 440 miljoen gulden.

EPZ, stroomproducent, heeft flink ingeteerd op de winst vanwege een voorziening van 50 miljoen gulden om het personeelsbestand met bijna eenderde terug te brengen. Als gevolg hiervan daalde de nettowinst van 96,7 miljoen gulden in 1997 naar 45 miljoen in 1998. De omzet daalde 3,9 procent naar bijna 2,2 miljard, terwijl EPZ de stroomproductie met 16 procent opvoerde.

De Vries Robbé, gevelbouw en bouwkranen, lijdt. Het noodlijdende bedrijf wil het onroerend goed verkopen, maar de koper heeft de panden nog altijd niet afgenomen. Het eigen vermogen was eind 1998 nog maar 2,6 miljoen gulden, het garantievermogen ruim een miljoen meer. Daarmee komt het garantievermogen als percentage van het balanstotaal (solvabiliteit) op een schamele 5 procent. De opbrengst van de onroerend-goed-transactie had de ergste nood moeten lenigen.

South African Breweries, de op vijf na grootste bierproducent ter wereld, heeft de winst voor belasting in het eind maart afgelopen boekjaar zien dalen van 648 miljoen dollar tot 600 miljoen dollar. Dat is het gevolg van eenmalige lasten, vooral een schadepost in Rusland. De omzet nam toe met 5 procent tot 6,18 miljard dollar. De bierproductie van het Zuid-Afrikaanse concern groeide met 9 procent tot 48 miljoen hectoliter.

Georgia-Pacific, Amerikaans papierconcern, neemt de distributeur van papier en kantoorartikelen Unisource Worldwide over. Georgia-Pacific betaalt 840 miljoen dollar en neemt ook 400 miljoen dollar aan schulden over. Unisource behaalde het afgelopen boekjaar een omzet van 7,4 miljard dollar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden