Financieel concern ziet opnieuw bestuurslid met ruzie vertrekken

Van onze redactie economie UTRECHT - De bank MeesPierson heeft de winst van het financiële conglomeraat Fortis vorig jaar tot ongekende hoogte opgestuwd. Maar dat kan de positie van J. Kuiper, directeur van MeesPierson en hoogste man van Fortis Nederland, niet redden. Hij stapt op.

In een summiere toelichting verklaarde Fortis-topman J. Bartelds het vertrek van Kuiper gisteren als een 'zakelijk verschil van inzicht'. Hij zegt het te betreuren. “Kuiper speelde een belangrijke rol bij de snelle integratie van MeesPierson binnen Fortis. Het is alsof de zakenbank al jaren tot de groep behoort”, zegt Bartelds, om daar fijntjes aan toe te voegen: “Maar er zijn binnen MeesPierson, en ook binnen Fortis, nog ontzéttend veel goede mensen.”

Nadat Fortis MeesPierson begin vorig jaar kocht van ABN Amro, begon er bij de zakenbank een uittocht van spilfiguren op belangrijke posities. In april verliet topbankier S. Beelaerts van Blokland het bestuur. Met slaande deuren, maar zonder verklaring. In juli gingen vier specialisten naar het Amerikaanse effectenhuis Meryll Linch. Kort daarop liepen nog eens twintig specialisten op het gebied van de Oost-Europese markt terug naar hun 'oude moeder' ABN Amro.

Toch wilde Bartelds gisteren weinig kwijt over het vertrek van Kuiper. “Het heeft in elk geval niets te maken met de resultaten, de positie van MeesPierson binnen Fortis of eventuele overnames”, zegt hij. De bijdrage aan de resultaten van Fortis mag er dan ook zijn. De winst van het concern steeg in totaal met 25 procent tot ruim 2 miljard gulden. Van de winststijging is maar liefst 55 procent afkomstig van MeesPierson.

De zinspeling van Bartelds op 'eventuele overnames' slaat op de gesprekken tussen Fortis en de Generale Bank in België. Toch gaf Bartelds gisteren geen uitsluitsel. Maar bestuurslid H. Hielkema verhulde niet dat samenwerking alleszins interessant zou zijn “De zakelijke en particuliere activiteiten vullen elkaar goed aan, terwijl er alleen al door samenvoeging van de kantorennetten heel veel kan worden bespaard.”

Naast MeesPierson deden ook de andere banken binnen het Fortis-concern, de VSB-bank en de Belgische bank ASLK, het vorig jaar goed. De nettowinst van de bankendivisie steeg met 81 procent tot 813 miljoen gulden. Inmiddels zijn de banken goed voor de helft van de omzet van Fortis. Terwijl de omzet van het hele concern in 197 toenam met 'slechts' 18 procent tot bijna 3,2 miljard, zetten de banken met een omzet van 1,6 miljard 38 procent meer om.

De verzekeraar Fortis Amev profiteerde met de aan beleggingen gerelateerde levensverszekeringen van de beurshausse. Het premie-inkomen steeg met 22 procent, maar leverde uiteindelijk slechts een bescheiden winstbijdrage, omdat deze producten een kleinere marge hebben dan de gangbare verzekeringen. In Nederland deed Amev zelfs een stapje terug, maar volgens topman Bartelds werd dat in de Verenigde Staten ruimschoots gecompenseerd door de 'sterfteresultaten'. De activiteiten op het gebied van autoschade en brand vertoonden een “tegenvallend resultaat”. Toch, zo zei Bartelds, droegen alle onderdelen bij aan de winst. Fortis stelt een dividend voor van 2,28 gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden