Financials trekken koersen Wall Street omlaag

(Novum/Betten) - De belangrijkste graadmeters zijn maandag roodgekleurd de dag uitgegaan. De financiële waarden trokken de indices omlaag, na een opeenvolging van slecht nieuws in de sector. Vanaf de middag beheerste een prostitutieschandaal rond gouverneur Eliot Spitzer het nieuws op de beursvloer.

De financials zakten in het rood nadat Morgan Stanley de winstverwachting voor de Amerikaanse bankensector verlaagde vanwege een 'serieuze' verslechtering van de kredietomstandigheden dit jaar. Bear Stearns zakte weg op geruchten dat de bank mogelijk in liquiditeitsproblemen terechtkomt. Een woordvoerder van de bank heeft gezegd dat de speculaties niet op waarheid berusten.

Daarnaast werd aan het begin van de handelssessie bekend dat de bedrijfsvoorraden in de VS sterker gestegen zijn dan verwacht. In januari namen de voorraden met 0,8 procent toe, terwijl economen een toename van 0,5 procent hadden becijferd.

De toonaangevende Dow Jones-index noteerde op de slotbel 1,2 procent lager op 11.753,99 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde uiteindelijk 1,5 procent in tot 1.274,12 punten, terwijl de technologiezware Nasdaq 1,9 procent zag verdwijnen, tot 2.170,24.

Op de obligatiemarkt stond de tienjarige Amerikaanse T-bond 22/32 hoger op 106-11/32, bij een rente die zakte naar 3,47 procent. De euro stond nagenoeg onveranderd ten opzichte van de Amerikaanse dollar op USD 1,5350. Voorbeurs werd opnieuw een record geregistreerd van USD 1,5476.

Binnen de Dow behoorden de financials tot de grootste verliezers na een verlaging van de winstverwachting voor de sector door Morgan Stanley. Citgroup sloot de dag af als grootste daler, met een verlies van 5,8 procent. Bank of America volgde kort daarachter, met een min van 3,9 procent. American Express leverde 3,6 procent in, terwijl JP Morgan Chase 2,9 procent zag verdwijnen. Geruchten over liquiditeitsproblemen zette Bear Stearns met 11,1 procent nog lager.

General Motors (-4,9 procent) schaarde zich op de tweede plek in het rijtje verliezers. Volgens een bericht in Auto, Motor und Sport zou de autofabrikant zo'n 5.900 banen gaan schrappen in Europa, om de winstgevendheid te verhogen.

Hamburgerketen McDonalds (+2,9 procent) vormde een positieve uitzondering binnen de blue chips. Het concern scoorde goed, nadat het over februari een stijging van de identieke omzet rapporteerde van 12 procent. De groei werd voornamelijk gerealiseerd in Azië en Europa.

Ook binnen de andere indices beleefden de financials een zware handelsdag. Ambac leverde 23 procent in, nadat analisten van Citigroup zich negatief uitlieten over de aandelenemissie van USD 1,5 miljard van afgelopen week. Obligatieverzekeraar MBIA verloor op de slotbel 10,3 procent. Kredietbeoordelaar Fitch Ratings maakte bekend te zijn gestopt met het beoordelen na onenigheid over de analyses en commissiekosten.

Verder droegen hypotheekverstrekkers bij aan het negatieve sentiment. Countrywide Financial zag 13,5 procent verdampen, nadat The Wall Street Journal berichtte dat de FBI een onderzoek instelt naar mogelijke fraude met effecten. Fannie Mae en Freddie Mac schreven minnen van respectievelijk 13 procent en 11,5 procent. Volgens Barron's bestaat de mogelijkheid dat de regering met een financiele reddingsoperatie komt voor Fannie Mae. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor Freddie Mac.

Ten slotte stonden de mijnbouw- en metaalwaarden onder druk. Freeport-McMoran (-5,9 procent), 's werelds tweede koperproducent, deed het slecht door speculaties over een afnemende vraag vanuit China vanwege een vertraagde economische groei in de VS. De grootste Amerikaanse staalproducent U.S. Steel moest 5,2 procent loslaten, terwijl branchegenoot Nucor 5 procent verloor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden