Finales handbalbeker bijzonder eenzijdig

Van onze handbalmedewerker ARNHEM - De strijd om de jaarlijkse bekers en het verwerven van het recht op Europees handbal bleken zaterdagavond zowel bij de mannen als bij de vrouwen eenzijdige aangelegenheden.

Swift Roermond declasseerde met 20-10 de vrouwen van V en L en de mannen van E en O lieten met speels gemak Sittardia een uur lang spartelen. In Roermond gaan oude tijden herleven. Na de glorietijd van de jaren zeventig onder de handballegende Jo Gerris, leed de middenLimburgse handbaltraditie in de tachtiger jaren een kwijnend bestaan. Schuchtere vingeroefeningen twee jaar geleden om met de mannen naar de hoogste treden op te klimen mislukten. Trainer Gabri Rietbroek kreeg een herkansing bij de vrouwen en stoomde na de promotie vorig jaar nu in een ruk door naar voorlopig bekerwinst en een zeer waarschijnlijk ook onaantastbare landstitel. Een goed gevulde geldbuidel is niet vreemd aan het succes. Het Roermondse vreemdelingenlegioen herbergt de drie voormalgie Hongaarse internationals Suzsanna Nogy, Katalin Szilagiy en doelvrouwe Ildika Toth, en uit diverse windstreken onder andere onze eigen nationale doelbewaakster Laura Robben, Natasja Kievit, Mirjam Collart, Lonneke Cornelisz en Jacqueline Curvers. Voor komend seizoen zijn alvast Monique Gijsman en Diana Mouton, die het in Zweden al na een jaar voor gezien houdt, gecontracteerd.

Tegenover de luxe-problemen in Roermond brengt coach Mayntz van V & L ter mentale harding een echte, al lang gepensioneerde hypnotiseur en gebedsgenezer in. In ijskoud badwater springen en 150 maal op een papiertje schrijven hoe sterk je wel bent en al die briefjes op je slaapkamermuur plakken, blijken voorlopig vruchteloos. Swift Roermond pakte probleemloos (20-10) de beker.Voor trainer Gabri Rietbroek was het resultaat na de eerdere twee inmaakpartijen in de competitie, vooraf al een bekeken zaak. Teleur gesteld was hij met de blik op de komende playoff over het minder sprankelend spel van zijn eigen ploeg. Uitblinkster Katalin Szilagiy eiste ondanks extra korte dekking met zeven treffers zoals gebruikelijk het leeuwendeel van de Roermondse treffers op.

Anders dan de 23-20 uitslag doet vermoeden, zat Sittardia de gehele speeltijd aan het lijntje van E en O. De Emmense voltreffers van 3-0 naar 7-2 knakten de Limburgers volkomen. Jop Hagreize bestuurde de Drentse scoringsmachine perfect en Augustin Garcia loste de een tegen een situaties bikkelhard op. Spelverdeler Remco Vijgeboom van Sittardia demonstreerde twee maal met lage schoten de zwakke plek van doelman Manuel Kremer, maar niets kon de speelroes van de Emmenaren verontrusten (13-9 met rust).

Na de thee tilde Hagreize zijn score meteen naar 9 treffers. Rob Fiege deed ook nog een duit in het zakje en toen Joop Fiege ook nog even artistiek buiten de platgetreden handbalpaden ging en laatstejaars Henk de Boer liet scoren (13-18 en 14-20) was de bokaal ruimschoots voor slot binnen. Het duel sleepte zich mede door de in het hedendaagse handbal vele irritante tijdstops en de Sinterklaas en Kerstliedjes van de muzikanten in boerenkielen naar een voor alle betrokkenen opluchtend eind. Afscheidnemend trainer Weerman zag een heilig doel bereikt: "Europacup handbal was publicitair voor verdere sponsoring een absolute noodzaak. We kunnen nu met een gerust hart en ontspannen de play-offs voor de titel in" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden