Filosoof: Verbod op godslastering in strijd met uitspraak VN

Minister Donner wordt in 2004 aan de tand werden gevoeld over het kabinetsvoorstel om onderzoek te doen naar de juridische instrumenten om godslastering aan te pakken. ©ANP Beeld
Minister Donner wordt in 2004 aan de tand werden gevoeld over het kabinetsvoorstel om onderzoek te doen naar de juridische instrumenten om godslastering aan te pakken. ©ANP

Het Nederlandse verbod op godslastering moet worden afgeschaft, omdat het in strijd is met een uitspraak van de Verenigde Naties. Dat stelt de Amerikaanse filosoof Austin Dacey vandaag in Letter&Geest.

Dacey wijst op 'General Comment no. 34', een commentaar van de Mensenrechtenraad. Dat is een commissie die vanuit de VN toeziet op naleving van het International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR), een door Nederland in 1978 geratificeerd verdrag. De Mensenrechtenraad oordeelde dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofsysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is met het Convenant'.

Dat betekent, aldus Dacey, dat Nederland met zijn verbod op 'smalende godslastering' verkeerd zit. Hij verbaast zich erover dat de uitspraak van de Mensenrechtenraad, gedaan in de zomer van 2011, aan de aandacht van media en politici is ontsnapt; voor Nederland heeft ze vergaande consequenties: de afschaffing van artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht.

Al jaren woedt een debat over dit wetsartikel, in 1932 bedacht door Jan Donner. Zijn kleinzoon Piet Hein Donner stelde in 2004, pal na de moord op Theo van Gogh, voor om het sluimerende wetsartikel nieuw leven in te blazen. In 2009 was er juist een Kamermeerderheid voor afschaffing, maar in 2011 bedacht de VVD zich en koos voor handhaving, waarschijnlijk om de SGP te plezieren. De wet is dus nog van kracht.

Volgens Dacey pleegt Nederland daardoor inbreuk op het ICCPR, waaraan het juridisch gebonden is. Bovendien, betoogt Dacey, 'verraadt' ons land 'zijn tolerante erfgoed'.

Lees in het katern Letter & Geest meer over Austin Dacey.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden