filosofie

Filosoof Martha Nussbaum blijft publiekstrekker

Martha Nussbaum Beeld Phil Nijhuis
Martha NussbaumBeeld Phil Nijhuis

De Amerikaanse filosoof Martha Nussbaum trekt in Nederland volle zalen met een lezing over woede. Deze emotie, zo stelt ze, wordt veel te belangrijk gemaakt. Ook door politici.

Marc van Dijk

"Een filosoof moet in touch zijn met de tijdsgeest," zegt Erno Eskens, programmadirecteur van de ISVW (Internationale School voor Wijsbegeerte), als hij Martha Nussbaum aankondigt. Wat betreft die tijdgeest zit de vermaarde Amerikaanse filosoof wel goed; woede bepaalt de agenda in veel westerse democratieën - de ene kiezersgroep is nog bozer dan de andere.

Nussbaum, hoogleraar recht en ethiek aan de universiteit van Chicago, is een paar dagen in Nederland om te vertellen over haar nieuwe boek 'Woede en vergeving'. Het is weer een flinke baksteen, Nussbaum produceert ze in hoog tempo. En ze vinden in Nederland gretig aftrek.

Ooit maakte ze bij Nederlandse kijkers indruk met een optreden in Wim Kayzers televisiereeks 'Van de schoonheid en de troost'. Sindsdien wordt haar werk in het Nederlands vertaald en verwierf ze hier een trouw publiek. Ze kreeg eredoctoraten in Utrecht en Leuven en staat op veel academische leeslijsten, wat te merken is aan de vele (ex)studenten in haar gehoor.

Ze staat deze dagen voor uitverkochte zalen in Utrecht (450 mensen), Amsterdam (700), Nijmegen (850) en heeft tussendoor nog even wat 'informele ontmoetingen' en een tv-interview bij 'Buitenhof'. Voor Nussbaum is filosofie topsport, bijna letterlijk. Ze komt alleen als ze een residentie met uitstekende fitnessvoorzieningen krijgt. "Wat wil je, ze leeft in hotels en vliegtuigen," zegt George van Elburg van uitgeverij Ambo Anthos.

Martha Nussbaum eerder tijdens een evenement op een Spaanse universiteit Beeld epa
Martha Nussbaum eerder tijdens een evenement op een Spaanse universiteitBeeld epa

Theateractrice

Haar tour begon dit weekend in Rotterdam, met 'slechts' 300 bezoekers in debatcentrum Arminius. Ze wilde vooral zelf praten, en als je haar bezig ziet en hoort, begrijp je waarom. Ze doet in haar optreden nauwelijks onder voor een theateractrice, ze laat haar stem op een uitgekiende manier stijgen en diep dalen en brengt een verhaal dat klinkt als een klok.

Woede wordt in Nussbaums ogen veel te belangrijk gemaakt. Woede wordt gezien als motor, als bron van energie. Kinderen worden gestimuleerd om hun woede te uiten, vooral jongens, stelt de filosoof. Met woede bewijs je je mannelijkheid. Dat je geen slappeling bent.

Dat zagen de stoïcijnse Grieken en Romeinen heel anders. Als een man in de Oudheid woede toonde, dan was dat een teken van zwakte, zegt Nussbaum.

Waar laat dat ons, met onze vrees voor de boze blanke man of extremistische woesteling? De aanhangers van Trump, Le Penn, en Wilders hebben toch vooral één ding gemeen: ze zijn furieus.

Een direct antwoord van Nussbaum op die vraag blijft - althans tijdens deze avond - uit. Al maakt ze wel duidelijk dat beleid nooit op woede gebaseerd mag zijn.

Ze voert vrijheidsstrijders Ghandi, Martin Luther King Jr. en Nelson Mandela aan als lichtende voorbeelden in het overstijgen en transformeren van onze woede tot iets constructiefs. Niet het meest verassende lijstje, maar ze plaatst hen wel in haar eigen, oorspronkelijke kader. Zo wijst ze erop dat Mandela op Robbeneiland de stoïcijn Marcus Aurelius las. Ze ziet een rechte lijn tussen zijn legendarische verzoeningspolitiek en de stoïcijnse beteugeling van de woede. "Maar het is geen makkelijke weg," geeft ze toe. "We hebben nog veel te doen."

Maandag treedt Nussbaum om 19.30 op in de stadsschouwburg Nijmegen. Een interview met Martha Nussbaum staat binnenkort op de pagina religie & filosofie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden