Filosoof-lijsttrekker met een open oog voor andersdenkenden

Met de 52-jarige Kars Veling krijgt de ChristenUnie een lijsttrekker die zichzelf omschrijft als 'beslist geen workaholic' en 'een beetje lui'.

Desondanks is hij: rector van een grote school voor voortgezet onderwijs (3500 leerlingen), eerste kamerlid voor GPV/RPF en voorzitter van vereniging ter bescherming van het ongeboren kind, een organisatie die alternatieven biedt voor abortus en daarvoor de beschikking heeft over 40 betaalde krachten en 1600 vrijwilligers.

Het bestuur van de ChristenUnie heeft gezocht naar iemand die niet al te sterk zou worden geassocieerd met een van de twee partijen die de combinatie vormen.

Maar Veling is in vrijgemaakte kring gezaghebbend en dat niet alleen omdat hij directeur is van de grootste vrijgemaakte scholengemeenschap, het Greijdanus College in Zwolle. De filosoof wordt een brede oriëntatie toegedicht, op politiek en op kerkelijk gebied.

Als het volgens hem nodig is, spaart Veling de vrijgemaakte gemeenschap niet. Toen aan het licht kwam dat op het vrijgemaakte Guido de Brescollege in Amersfoort jaren leerlingen waren misbruikt, zei hij dat hij in zulke zaken 'beslist aangifte had gedaan.' Hij noemde het ook onzin dat het verzwijgen van het misbruik niks te maken had met de geslotenheid van de vrijgemaakte wereld. ,,Die geslotenheid speelt mee en het is onzin dat geen vraag te vinden'', zei hij richting geloofsgenoten.

Van Veling wordt gezegd dat hij andersdenkenden open tegemoet treedt. De verhouding met hen is voor hem geen louter persoonlijke zaak. Vier jaar geleden maakte hij de positie van minderheidsgroeperingen tot politiek thema in de algemene beschouwingen over de troonrede en de miljoenennota. Hij verweet paars gebrek aan wezenlijke belangstelling voor de leefwereld van minderheden, gereformeerden, maar ook islamieten of homo's. ,,De multiculturele samenleving houdt voor gereformeerden en islamieten in dat zijzelf multicultureel moeten zijn'', zei hij. ,,Van hen wordt een permanente inspanning gevraagd hun eigen leefwereld in verbinding te brengen met de Nederlandse publieke orde waaraan zij loyaal willen zijn. Wie zelf in die hoofdstroom staat, weet niet hoe moeilijk dat soms is.''

Als rector weigerde hij ooit zijn leerlingen het boekenweekgeschenk te geven. In dat boek van Leon de Winter kwamen waarden als trouw en respect er volgens hem slecht af. Wel konden de leerlingen het boek lenen in de bibliotheek. Hem werd verweten bekrompen te zijn en intolerant, maar zelf vond hij die verwijten op gespannen voet staan met het streven van de toenmalige minister van onderwijs Ritzen om als school juist meer te doen aan de pedagogische opdracht.

Velings partijgenoot Eimert van Middelkoop omschreef zijn nieuwe fractievoorzitter als scherpzinnig en aimabel, ,,maar hij kan ook best vierkant zijn, een koppige Groninger en dat bedoel ik positief''. Velings voorganger Leen van Dijke, een ondernemer met een vlotte babbel, denkt dat zijn opvolger een tikkie steiler is dan hijzelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden