Filosoferen over Rupsje Nooitgenoeg

De Nacht van de Filosofie is een evenement geworden dat zich langzamerhand laat vergelijken met het Boekenbal. Andere grote evenementen in de Maand van de Filosofie hebben die status niet. Wil niet zeggen dat bijvoorbeeld de Tilburgse Dag van de Filosofie op 16 april niet zou kunnen uitgroeien tot de zuidelijke pendant van de Nacht.

Inhoudelijk gezien kan deze derde 'Dag van de Filosofie' de concurrentie aan: 47 sprekers, onder wie filosofen, schrijvers, muzikanten, economen, kunstenaars en een museumdirecteur discussiëren over, reflecteren op en amuseren zich met Overvloed & Onbehagen.

Dat lijkt inmiddels een wat belegen thema na alles wat er op de Nacht over gezegd en in de media over geschreven is. Aardig is dat ze in Tilburg ook de psychoanalytische kant van dit 'Rupsje Nooitgenoeg'-gevoel boven water proberen te krijgen. Zelf zeggen ze dat ze hét debat over de psychoanalyse presenteren. ,,Een debat dat nu al de gemoederen in Nederland en België verhit, een debat dat wellicht eindelijk de honger stilt, de dorst lest.''

En anders probeert Arnon Grunberg de aanwezigen wel te voeden. Samen met de filosoof Paul Cobben speelt hij de eenakter 'Het Hogere'. De eenakter, geschreven door Grunberg, vindt zijn première en slotuitvoering op de Dag van de Filosofie.

Verder werken onder anderen mee: Marcel Möring, Jan Hoet, Désanne van Brederode, Ernst Reijseger, Rudy Kousbroek, Dick Pels, Ad Verbrugge, Frank Vande Veire, Joke Hermsen, Nelleke Noordervliet, Eric Vloeimans, Theo Jansen, Frans van Peperstraten, Ralf Bodelier en Bas Heijne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden