Filosofen herkenden onzin niet

Een jonge Vlaamse filosoof verzon een verhandeling vol 'grammaticaal correcte onzin'. De Vereniging voor Christelijke Filosofie vond het stuk interessant genoeg om te publiceren.

Het was, stelt de Vlaamse filosoof Maarten Boudry, "een oefening in grammaticaal correcte onzin". De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft die 'onzin' voor waar aangenomen.

De zaak speelde een jaar geleden, maar is nu pas bekend geworden. In augustus 2011 organiseerden de Vereniging voor Christelijke Filosofie en de VU het congres 'The Future of Creation Order' met sprekers uit de hele wereld. Uit Nederland namen gerenommeerde denkers als Gerrit Glas en René van Woudenberg deel. De uitgeschreven bijdragen van de sprekers werden gebundeld. In die bloemlezing was ook plaats voor een bijdrage van een zekere Robert A. Maundry, die verbonden zou zijn aan het College van het Heilig Kruis in Reno (Nevada, Verenigde Staten). Hij schreef een referaat over paradoxes in Darwinian disorder, dat kritiek leek te leveren op Charles Darwin.

Interessant, moet de congresorganisatie hebben gedacht. Maar, het College van het Heilig Kruis bestaat niet. Net zo min als auteur Robert A. Maundry - de naam is een pseudoniem van Maarten Boudry (1984), filosoof aan de universiteit van Gent. Zijn aandachtsgebieden zijn onder meer skepticisme, pseudowetenschappen en kritisch denken. Daarnaast is Boudry verklaard atheïst.

Het laatste maakt Boudry voor sommigen verdacht. De filosoof was gisteren zelf niet bereikbaar voor commentaar, maar bijvoorbeeld de Nijmeegse godsdienstfilosoof Taede Smedes dacht wel te weten wat Boudry tot zijn actie had gebracht: een hekel aan theologen. "Boudry gaat blijkbaar heel ver om de theologie in diskrediet te brengen." Dan zou Boudry zich wel slecht hebben voorbereid, omdat het VU-congres een bijeenkomst van filosofen was, niet van theologen.

Op Smedes' website heeft zich de afgelopen dagen een levendige discussie ontsponnen over de 'grammaticaal correcte onzin' die de VU voor waar aannam. Boudry krijgt ervan langs: "Het doet leugenachtig en schijnheilig aan." Maar ook de Vereniging voor Christelijke Filosofie wordt ter verantwoording geroepen: hoe heeft men zo'n bijdrage ooit kunnen publiceren?

Congresvoorzitter Gerrit Glas trekt het boetekleed aan: "Met de kennis van nu leest de abstract als onzin en valt alles op z'n plaats." Maar, zegt Glas, de congresorganisatie beoordeelde de ingezonden bijdragen 'vanuit een uitnodigende en welwillende houding'. Dat bracht Glas en zijn collega's ertoe de bijdrage van 'Robert A. Maundry' te accepteren, ondanks de zwakke punten die ze er in signaleerden. "De abstract wekte bevreemding, maar kreeg uiteindelijk het voordeel van de twijfel."

Overigens zijn niet alle ingestuurde bijdragen voor het congres geaccepteerd en gepubliceerd. Van de 80 referaten werden 59 goed genoeg bevonden. Aan het congres deden zo'n tweehonderd wetenschappers mee uit 30 landen.

Dat een congresorganisatie een wetenschappelijke bijdrage publiceert die niet volkomen helder is, is volgens Glas - zeker in de filosofie - niet vreemd: "Procesfilosofische, negatief theologische of postmoderne teksten zijn wel vaker ondoordringbaar."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden