FILM

Filmtheater 't Hoogt in Utrecht besteedt woensdag (19.30 uur) aandacht aan de Amerikaanse avantgarde filmmaker Daniel Eisenberg. Voor Eisenberg is die een joodse achtergrond heeft, is film een middel om zijn eigen identiteit en culturele achtergrond te onderzoeken. In 'Displaced person' doet hij dat uitgaande van een 'Deutsche Wochenschau' over Hitlers bezoek aan het net veroverde Parijs.

'To a brother in Asia' stelt hij zich te weer tegen het manipulatieve gebruik van archiefmateriaal in documentaires. 'Cooperation of parts' is een poetische visie op het collectieve verleden. Eisenberg verbindt in deze film joodse zegswijzen, citaten van ondermeer Barthes en Kafka en muziek van Ravel met opnames die hij maakte in Duitse en Poolse steden en in de concentratie-kampen Auschwitz en Dachau. 'Design & debris' tenslotte is een experimenteel filmpje waarin geimproviseerd wordt op het thema 'evenwicht en ontbinding'. De voorstelling in Utrecht wordt 5 maart (20.30 uur) herhaald in Zaal De Unie in Rotterdam. Eisenberg zal bij beide vertoningen aanwezig zijn.

Het Amsterdams Filmhuis verblijft dit tien jaar in het Rialto-theater. Dat feit wordt tot en met juni gevierd met twintig programma's met klassiekers die de voorbije jaren in Rialto te zien waren. Deze week (dagelijks, 18.00 uur) wordt 'DAS TESTAMENT DES DR. MUABUSE' (1933) van Fritz Lang vertoond. Mabuse wordt in deze film behandeld voor zijn dwangmatige schrijflust. De behandeling loopt uit de hand en het schrijven ontaardt in een masterplan tot het plegen van terreurdaden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden