'Filmwereld nog steeds bolwerk van witte heteromannen'

Will Smith werd niet genomineerd voor zijn rol in 'Concussion'. Zijn vrouw Jada Pinket Smith boycot de Oscar-uitreiking. Beeld afp
Will Smith werd niet genomineerd voor zijn rol in 'Concussion'. Zijn vrouw Jada Pinket Smith boycot de Oscar-uitreiking.Beeld afp

Twintig Oscar-genomineerden, twintig witte acteurs. Dat dit geen realistische weerspiegeling is van de Amerikaanse samenleving, is duidelijk. Maar de tunnelvisie op blanke acteurs zie je niet alleen bij de Oscars - het zit ingebakken in Hollywood, stellen onderzoekers die één voor één filmpersonages turfden.

Jan Kruidhof

De kritiek barste al snel los, toen de genomineerden voor de Oscars gepresenteerd werden. Net als vorig jaar zijn de twintig kanshebbers op de filmprijzen stuk voor stuk wit. Geen latino's, geen Aziatische Amerikanen, geen zwarte acteurs - er was geen kleur te bekennen.

Prominente filmmakers als regisseur Spike Lee en actrice Jada Pinkett Smith lieten daarom al weten aanstaande zondag niet naar de ceremonie te komen. Mark Ruffalo, genomineerd voor Beste Bijrol, komt na enig twijfelen toch, maar liet wel weten dat de nominaties volgens hem niet 'de diversiteit van onze maatschappij weerspiegelen'. Die weerspiegeling is in Hollywood sowieso ver te zoeken, blijkt uit een analyse van 109 succesvolle speelfilms en 305 series uit 2014 en 2015.

Hetero witte mannen
"De filmindustrie functioneert nog steeds als clubje van hetero witte mannen", schrijven de onderzoekers van de Annenberg School of Communication, die verbonden is aan de universiteit van South Carolina. Of het nu gaat om vrouwen, etnische minderheden of homo's en lesbiennes: in films en series spelen deze groepen een veel kleinere rol dan in het echte Amerikaanse leven.

Zo is ruim 71 procent van de personages die aan het woord komt wit en behoort slechts 28,3 procent van hen tot een etnische minderheid, terwijl die laatste groep in de samenleving bijna tien procent groter is. Homo's, lesbiennes en biseksuelen vormen maar twee procent van alle personages met tekst. Ook is in minstens de helft van alle geanalyseerde films niet één Aziaat of Amerikaanse Aziaat te zien. Niet-witte vrouwen van boven de veertig zijn zelfs vrijwel onzichtbaar.

Vrouwen komen ruim drie keer vaker naakt in beeld dan mannen. Beeld  USC¿s Annenberg School for Communication and Journalism
Vrouwen komen ruim drie keer vaker naakt in beeld dan mannen.Beeld USC¿s Annenberg School for Communication and Journalism

Vrouwen vaker naakt
Vrouwen komen er sowieso bekaaid vanaf: ze vormen maar een derde van alle personages met tekst. In films is dit percentage nog lager, zeker als je focust op hoofdrolspelers. Ook wordt het uiterlijk van vrouwen veel vaker benadrukt dan dat van mannen. Actrices zijn zeker drie keer zo vaak naakt te zien als mannen en dragen ruim vier keer zo vaak sexy kleding.

"Er is nog veel te doen", concluderen de onderzoekers. "Ons werk gaat door totdat het landschap van personages in en makers van media net zo gevarieerd is als het publiek dat het bedient."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden