Filmwereld bespreekt problemen

Het Nederlands Filmfestival is een jaarlijks terugkerend feestje rond de Nederlandse film, maar ook hét moment om de problemen in de branche naar voren te schuiven.

door Jann Ruyters

De Nederlandse Vereniging van Speelfilmproducenten (NVS) verspreidde donderdag een persbericht waarin zij openheid van zaken gaf over het slepende conflict tussen de filmproducenten en het Nederlands Fonds voor de Film, ofwel de belangrijkste subsidiegever. Eerder had de bestuursvoorzitter van het fonds, Hans Dijkstal, in de Filmkrant al ruchtbaarheid gegeven aan een brief van de NVS aan het fonds waarin zij hun gebrek aan vertrouwen in de filmfondsdirectie uiteenzette. De NVS is van mening dat het fonds te betuttelend optreedt (ze zou inspraak willen in uitbrengdata, rolbezetting van films); dat het te bureaucratisch (en dus ook geld verspillend) opereert, en dat het een ad-hocbeleid voert waarin het zelf op de voorgrond treedt. Directeur van NVS Carolien Croon licht toe: “Het gebeurt te vaak dat het belang van het fonds om te scoren met nieuwe projecten, wedstrijden tussen makers en dergelijke, hoger telt dan het belang van een film. Enige visie op lange termijn filmbeleid, op hoe structurele problemen in de sector moeten worden aangepakt, ontbreekt.“ De filmproducenten moeten volgens Croon meer verantwoordelijkheid krijgen, en meer ruimte om hun werk te doen.

De kritiek op het filmfonds is niet nieuw. Afgelopen week werd bij een debat rond 'De oversteek', een samenwerkingsverband tussen VPRO en fonds, wat vier films (waaronder het gisteravond bekroonde 'Guernsey') zal opleveren, weer geklaagd over het gebrek aan continuïteit. Drie keer een film in vijftien jaar tijd en je mag als filmmaker in je handen wrijven, aldus de daar aanwezige regisseurs, wat uiteraard ook met het subsidiebeleid van de overheid te maken heeft. Veel kritiek richt zich op de in 2001 aangestelde directie van het fonds. Directeur Toine Berbers bevestigt dat het fonds met de filmproducenten om de tafel is gaan zitten. Verder commentaar geeft hij pas als die besprekingen meer klaarheid hebben gebracht in wat precies de problemen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden