filmster mrithi is niet meer

Een ster is dood. Mrithi, acteur in diverse natuurfilms en topper in de quasi-documentaire 'Gorilla's in de mist', de Oscar-bekroonde film die leven en liefde (en dood) van de Amerikaanse natuurvorser Dian Fossey temidden van de Rwandse berggorilla's beschrijft, is vermoord. Mrithi, voor alle duidelijkheid, was de leider van een kleine groep berggorilla's die in de film centraal stond. De zeldzame Rwandese berggorilla's - wereldwijd zijn er naar schatting nog maar 600 in leven - schitteren ook in de spectaculaire Canadese documentaire 'Berggorilla', die vorige week in Washington zijn galapremiere beleefde en ook in deze film speelt Mrithi nog een hoofdrol.

Naar nu bekend is, stuitte zes weken geleden een groep strijders uit de Rwandese burgeroorlog op Mrithi's nest en doodde de gorilla. Weliswaar nam een jongere mannetjesgorilla, de 12-jarige Ukwacumi, de leiding van de dozijn leden tellende familie over van Mrithi, maar ook die is nu verdwenen, aldus Diana McKeenin, vice-president van de African Wildlife Foundation, die al jarenlang in Afrika werkt en Mrithi goed kende.

Volgens haar is Ukwacumi een paar dagen geleden spoorloos verdwenen en is de rest van de familie aan het zwerven geslagen, het regenwoud door, tot over de grens met Zaire. De gorilla's worden in Rwanda's Volcanoes National Park beschermd door gewapende wachten - het mocht Mrithi overigens niet baten maar in Zare is de familie vogelvrij.

Bovendien dreigt het grote gevaar dat de vrouwelijke gorilla's in Zaire zullen stuiten op een nieuwe mannelijke 'zilverrug' - teken van leeftijd en leiderschap bij gorilla's - en die zal dan alle jongere gorilla's om hals brengen, teneinde een eigen familie te stichten. Overigens is Mrithi de enige berggorilla die door mensenhanden is vermoord sinds 1983.

advocatensof

Een stichting die in geldnood verkeert, kan beroep doen op de gulheid van haar leden. Of nog beter, een landelijke actie beginnen om het noodlot te keren. Dat heeft de stichting Advocaten voor advocaten (Sava) dan ook gedaan, maar haar actie liep wrang genoeg uit op een fiasco.

Het verhaal heeft een klassiek begin. Mr. Van Hassel, de deken van de Orde van advocaten, vraagt in het commentaar van het Advocatenblad alle leden van de Nederlandse orde "een gift ter waarde van een declarabel uur aan de stichting te doen" . Immers, in het blad staat een acceptgiro, die de 'donateurs' kunnen gebruiken om dat bedrag over te maken.

De leden vullen braafjes die acceptgiro's in en sturen ze terug naar de bank. En juist hier loopt het behoorlijk mis. De banken zenden die acceptgiro's terug: de bankcomputers kunnen de acceptgiro's niet lezen omdat ze gedrukt waren op verkeerd papier.

Sava slaat alarm en roept de 'noodtoestand' uit. Sava-voorzitter Van Manen schrijft onmiddelijk een brief aan zijn confreres om de oorzaak van de blunder te verklaren. Hij doet in die brief weer beroep op de advocaten om dat bedrag alsnog via een eigen 'bankformulier' over te maken.

"Het is een ramp geweest voor onze stichting, omdat zij voor honderd procent afhankelijk is van uw giften" , probeert Van Manen zijn collega's de blunder te doen vergeten.

Of Van Manens noodkreet zoden aan de dijk heeft gezet, zal moeten blijken uit Sava's volgende bankafschrift.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden