Filmset in Urk

Kapitein Riekelt Brouwer vaart zijn schip 'De Zuiderzee' rustig richting de oostkant van de Urker haven. Zodra de boot nadert, ontstaat er paniek aan de vaste wal.

Er komen diverse personen aangerend, met portofoons in de hand. Ze schreeuwen iets naar elkaar, voordat ze in allerijl de doeken van de witte tenthal dichttrekken. Er kan nog net een glimp worden opgevangen van iets wat op een Brits Spitfire jachtvliegtuig lijkt. Pottenkijkers zijn hier duidelijk niet gewenst.

Het terrein is tot eind juli afgehuurd door de filmcrew van de Hollywood-productie 'Dunkirk', die wordt geregisseerd door de Engelsman Christopher Nolan. De film gaat over de evacuatie van Britse, Franse en Belgische troepen vanuit het Franse Duinkerken naar Engeland, die zich van 26 mei tot 4 juni 1940 afspeelde. De opnames zullen eind deze week beginnen op het IJsselmeer, een paar kilometer uit de kust van Urk en Lemmer.

De reden waarom juist Urk is uitgekozen, is de inwoners niet bekend. Ze zijn wel blij met de aandacht die de opname zal trekken. Zo heeft Brouwer het plan opgevat om 'filmsetcruises' te organiseren naar de opnamelocatie.

"Ik heb al aardig wat aanmeldingen, maar het zou weleens niet door kunnen gaan", zegt hij in de kajuit van zijn schip. Gisterochtend werd de Urker gebeld door een producent van de film. Of ze vandaag langs konden komen. "Ik denk dat ze me iets te vaak langs hebben zien varen. Vanochtend had ik ruim de tijd om een paar foto's te maken, maar nu trokken ze de doeken direct dicht."

Het terrein is afgezet door met zwarte doeken beklede, twee meter hoge hekken. Toegang voor onbevoegden is ten strengste verboden, getuige de strenge bewaking. Het dient als uitvalsbasis voor de filmcrew.

Als je tussen de hekken door spiekt, zie je de witte tenthal, een groene hangar en diverse mobiele containerkantoren. Er is bedrijvigheid achter de hekken, maar het oogt relatief rustig.

"Het hele dorp praat erover, maar we merken er nauwelijks iets van", zegt Arjan Langman in de slijterij van zijn vader, even verderop in het dorp. "Er wordt een groot mysterie omheen gecreëerd, dus de nieuwsgierigheid regeert."

Vader Willem: "Dorpelingen die op de een of andere manier meehelpen, moesten zelfs een geheimhoudingsplicht ondertekenen. Wat een onzin, dat komt in Urk toch wel uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden