Filmscript W.F. Hermans onder de hamer

HAARLEM (ANP) - Het oorspronkelijke filmscript Als Twee Druppels Water dat W.F. Hermans schreef op basis van zijn roman De Donkere Kamer Van Damocles, wordt geveild. Op dinsdag 25 november gaat het typoscript bij Bubb Kuyper Veilingen in Haarlem onder de hamer.

ANP

Hermans schreef het scenario in 1961 voor een verfilming van zijn bekendste roman door Fons Rademakers. De schrijver heeft in het werk handmatig correcties aangebracht. Het script van Hermans is nooit verfilmd. Rademakers vond het te lang en greep op diverse plaatsen in, zeer tegen de zin van Hermans, waarop deze zich terugtrok en de verfilming aan Rademakers overliet.

Het oorspronkelijke scenario wordt geveild samen met een synopsis en een samenvatting van de film door Hermans. De documenten komen uit de collectie van Hermans-onderzoeker Rob Delvigne. Het veilinghuis schat de opbrengst op 10.000 tot 12.000 euro.

Uit dezelfde collectie worden ook het originele scenario van Fons Rademakers geveild, met afkeurende aantekeningen van Hermans in de kantlijn, en een aantal brieven van Hermans.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden