Films voor cinefiele avonturiers

Jann Ruyters

Visual Audible

Samenstelling Karel Doing. Live-muziek gecomponeerd door Juan Felipe Waller en Philemon Mukarno. Nog te zien op 1 juni (Delft), 5 juni (Rotterdam), 8 juni (Utrecht) en 16 juni (Den Haag).

„Deze films zijn niet gemaakt om het u gemakkelijk te maken”, meldde samensteller Karel Doing na afloop van de live-voorstelling in Nijmegen vorige week. Voor het programma ’Visual Audible’ selecteerde hij tien experimentele stille films uit de collectie van het Filmmuseum en de Filmbank. Componisten Juan Felipe Waller en Philemon Mukarno voorzien de van oorsprong stille films live van een soundtrack.

Tien tegenstrevende films die worden ondersteund door tegenstrevende muziek; waarbij beelden en muziek al tegenstrevend toch een symbiose aangaan, tenminste zo hoopten de componisten en samensteller. In Nijmegen klaagde een toeschouwster na afloop lachend over misselijkheid. Het ’Crescendo’ van Andrea Hamelberg waarin een metronoom het ritme van licht en donker bepaalt, bracht een lichte vorm van zeeziekte teweeg.

Wie het houvast van een verhaal met moraal zoekt, heeft weinig te zoeken bij dit veelzijdige programma dat zich vooral richt op cinefiele avonturiers. Bij iedere nieuwe film is het opnieuw zoeken naar een ingang. De meeste filmpjes zijn puur vormexperiment, zoals ’Double Shutter’ van Mattijn Seip die de camera als een schommel heen en weer laat zwiepen. Gaandeweg lukt het om uit de voorbijschietende flitsen een beeld samen te stellen. Andere films werken op associatie en evocatie.

Prettig mysterieus is bijvoorbeeld ’Corpus Christie’ van Anna Lange waarin beelden van het gezicht van een oude non worden afgewisseld met de machines in een hostiebakkerij en het slachten van varkens. Als helemaal aan het slot een direct herkenbaar filmgrapje volgt, is dat toch ook een beetje een opluchting. In ’Selfportraitpainting’ schildert een schilder een doek rood. In de reflectie van de natte verf zien we het gezicht van de schilder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden