Films op zondag

THE CROOKED MILE

Jann Ruyters

Regie: Stephen Kane; Ierland, 2001. Met Dayna McKiernan, Alan Smyth, Celia Murphy. Ned. 3, 9.40-11.00 uur.

In deze met de Amerikaanse Tribeca-Award bekroonde debuutfilm volgens beproefd Wim Wenders-recept, gaat een Iers meisje samen met een student, goudvis en foto van James Dean op zoek naar haar vader. Pas vele tractors, auto's en landweggetjes op het eiland Jersey later, komt ze erachter dat James Dean al heel lang dood en niet haar vader is.

MYSTIC PIZZA

Regie: Donald Petrie; VS, 1988. Met Julia Roberts, Annabeth Gish, Lili Taylor. NET 5, 20.30-22.20 uur.

De destijds nog onbekende Julia Roberts heeft nog wat babyvet in een van haar eerste rollen als de wildste, middelste zus van een trio zussen, dat het een en ander met mannen heeft uit te staan. Lili Taylor en Annabeth Gish, de twee andere, zeker zo leuke zussen, hadden kunnen vermoeden hoe het Roberts vervolgens zou vergaan. Ook nu pakt ze al de grootste buit.

GORRILLAS IN THE MIST

Regie: Michael Apted; VS, 1988. Met Sigourney Weaver. BBC 1, 0.15-2.25 uur.

In de film van '7-up'-regisseur Apted is Sigourney Weaver aardig overtuigend als de apendeskundige Dian Fossey die zich terugtrekt op een natte, koude berg in Rwanda om de gorrilla's te bestuderen. De scènes waarin ze langzaam contact krijgt met de apen blijven spannend. De liefdesgeschiedenis met de fotograaf die haar werk beroemd maakt minder, omdat hij er speciaal voor de film is ingeschreven. Jammer ook dat Apted meer een fanatieke zonderling van haar maakt dan een gedreven wetenschapper.

THE RIVER

Regie: Tsai Ming-liang: Taiwan, 1997. WDR, 0.35-2.25 uur.

Alleen geschikt voor mensen met een standvastig, opgewekt gemoed, deze onvergetelijke Tsai Ming-liang-film die onder je huid kruipt als een ongewenste herfstdepressie. Drie mensen in Taipei. Vader, moeder, zoon. Ieder in een eigen hel. De vader bezoekt anonieme 'dark rooms'. De moeder verkeert met een apathische minnaar. De zoon gaat gebukt onder een kwellende nekpijn. Het weinige dat zij tegen elkaar zeggen, is Duits ondertiteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden