Films op tv

FORGET PARIS

Een van de laatste Hollywoodkomedies met Debra Winger, de in de jaren tachtig zeer populaire maar inmiddels wat vergeten actrice. Vorig jaar schonk ze niet zonder reden haar naam aan een documentaire over de problemen van actrices in Hollywood: 'Searching for Debra Winger'. In deze aardige variant op 'When Harry met Sally' speelt ze de vrouwelijke helft van een stel -de man is Billy Crystal. Maar wat ooit in Parijs romantisch begon, is nu aan slijtage onderhevig. De film is gevat in een raamvertelling: terwijl hun vrienden in een restaurant wachten op de komst van het koppel vertellen ze elkaar anekdotes over de turbulente relatie tussen Crystal (een basketballer) en Winger (een stewardess).

DE LIFT

Regie: Dick Maas; Ned. 1983. Met Huub Stapel, Willeke van Ammelrooy. NET 5, 22.30-0.15 uur.

Goede polderhorror van Dick Maas. De naar het idee van directeur Anton Koolhaas 'lusteloze' Dick Maas kon pas na drie toelatingspogingen terecht op de filmacademie. Filmen was actie, voor Maas, geen Bergman maar Spielberg, wellicht om de lusteloosheid te weer te gaan. In 'De Lift' speelt Huub Stapel een liftmonteur die te maken krijgt met een naar gemanipuleerde lift. De film werd een groot publiekssucces en de eerste naoorlogse Nederlandse film die door een grote Amerikaanse distributeur in het buitenland werd uitgebracht.

HALLOWEEN

Regie: John Carpenter; VS, 1978. Met Jamie Lee Curtis. Ned 2, 0.00-1.35 uur.

Jamie Lee Curtis heeft haar rol als Laurie in Halloween, en de daaropvolgende Sequel, twee jaar later, nooit helemaal achter zich gelaten. Getuige ook twintig jaar later haar optreden in het slecht ontvangen 'Halloween: 20 years later' en ook komende maand in 'Halloween resurrection'. In de allereerste 'Halloween' speelt de destijds 18-jarige dochter van filmsterren Janet Leigh en Tony Curtis de verstandige Laurie die in plaats van stiekem uit te gaan, op Halloweenavond braaf gaat babysitten. Dat er die avond iets ergs gaat gebeuren ligt voor de hand en voorvoelen wij direct, dankzij de spanningsvolle opbouw van regisseur Carpenter die stemmen en geluid dempt en zijn camera onheilspellend laag en ver houdt, zodat je nooit zeker bent of er niet plots iets vreselijks vanachter struik of deur te voorschijn zal springen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden