Films op tv

De van oorsprong Poolse cameraman Rudolph Maté (onder meer verantwoordelijk voor de prachtige fotografie van Carl Theodor Dreyers 'La passion de Jeanne d'Arc') legt zich in zijn klassiek geworden sciencefictionfilm toe op de special effects die dan ook met recht werden bekroond met een Oscar. In het verhaaltje draait het om een groepje wetenschappers dat de mensheid probeert te waarschuwen voor een groot gevaar: een naderende planeet die de aarde vol zal treffen.

Belinda van de Graaf

GIANT

Regie: George Stevens, VS, 1956. Met James Dean, Elisabeth Taylor en Rock Hudson. RTL 5, 20.25-00.00 uur.

Schitterend Texaans epos over de twee generaties bestrijkende strijd tussen rancher Leslie Benedict (Rock Hudson) en zijn ambitieuze jongere werknemer Jett Rink, gespeeld door de 24-jarige James Dean die aan het eind van de draaiperiode in een auto-ongeluk om het leven kwam en de premiere van zijn derde en laatste grote film niet meer zou meemaken. James Dean is fantastisch als de geleidelijk aan ouder wordende Jett Rink die niet alleen de rijkdom van zijn vroegere werkgever ambieert, maar ook diens echtgenote (Elizabeth Taylor). Met stuk voor stuk sterke optredens, ook van een piepjonge Dennis Hopper als de zoon van Rock Hudson en Elizabeth Taylor.

RITA, SUE AND BOB TOO

Regie: Alan Clarke; Engeland, 1986. Met Siobhan Finneran, Michelle Holmes en George Costigan. Fox, 21.00-22.30 uur.

Fascinerende komedie van de Britse cult-regisseur Alan Clarke die eerder opzien baarde met het in opdracht van de BBC gemaakte en door dezelfde omroep verbannen 'Scum' (1977), een shockerende film over het brute regime in een Brits heropvoedingsgesticht. Met 'Rita, Sue and Bob too', waarin de twee lower class-tienermeisjes Rita en Sue na een avondje oppassen met vader Bob naar bed gaan, zwengelt Clarke opnieuw discussie aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden