Films op tv

ZATERDAG

Belinda van de Graaf

BASIC INSTINCT

R4egie: Paul Verhoeven; VS, 1992. Met Sharon Stone en Michael Douglass. Net 5, 22.00-00.20 uur.

Controversiële, seksueel geladen thriller van Paul Verhoeven, naar een scenario van Joe Eszterhas, waarin Michael Douglas als de uit San Francisco afkomstige detective Nick Curran volledig in de ban raakt van de charmante, maar ook hoogst manipulatieve bi-seksuele schrijfster Catherine Tramell (Sharon Stone), de hoofdverdachte in een gruwelijke moordzaak. De controverse rond de film spitste zich uiteindelijk toe op de verhoor-scène waarin Sharon Stone even gaat verzitten om te laten zien dat ze geen onderbroek draagt. Om die reden rolde de film uiteindelijk in twee versies van de montagetafel: een Europese versie (Verhoevens 'director's cut') en een Amerikaanse versie die uiteindelijk anderhalve minuut ontbeerde.

BACKBEAT

Regie: Iain Softley; Engeland, 1994. Met Sheryl Lee, Stephen Dorff en Ian Hart. Nederland 1, 23.47-01.23 uur.

Deze Beatles-biografie ruimt een centrale plaats in voor Stuart Sutcliffe, de in 1962 op jeugdige leeftijd overleden Britse musicus en kunstenaar die de groep vlak voor haar grote doorbraak verliet. De film, die vooral in de nachtlokalen van Hamburg speelt, laat zien dat Sutcliffe welbewust voor zijn schildersezel en zijn liefde voor fotografe Astrid Kirchherr koos.

GUY

Regie: Michael Lindsay-Hogg; Engeland/Duitsland, 1996. Met Vincent D'Onofrio en Hope Davis. Nederland 3, 00.25-01.58 uur.

'Guy' toont de uiteenlopende reacties van een man die op zekere dag achtervolgd wordt door een obsessief meisje met een videocamera. Het is spannend om te zien hoe zich geleidelijk aan toch iets van een relatie tussen de twee ontwikkelt.

LAST TANGO IN PARIS

Regie: Bernardo Bertolucci; Italië/Frankrijk, 1972. Met Marlon Brando en Maria Schneider. Net 5, 00.50-03.20 uur.

Roemruchte film van Bernardo Bertolucci over de stormachtige, gepassioneerde affaire tussen een jonge Parisienne (gespeeld door een 19-jarige Maria Schneider) en een Amerikaanse weduwnaar in Parijs (gespeeld door een destijds 47-jarige Marlon Brando). De controverse spitste zich begin jaren zeventig toe op expliciete seks scénes. De lichamelijke liefde werd bruut en anoniem bedreven, en het was met name de animale passie tussen de twee onbekenden die voor een lichte schok zorgde.

ZONDAG

LE PETIT VOLEUR

Regie: Erick Zonca; Frankrijk, 1999. Met Nicolas Duvauchelle en Yann Tregouet. België 2, 23.30-00.40 uur.

Na het veelgeprezen 'La vie revée des anges' viel Zonca's rauwe drama rond een jonge bakkersknecht, die zijn ontslag krijgt en die zijn heil zoekt in de kleine criminaliteit, wat tegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden