Films op tv

THE BROWNING VERSION

Belinda van de Graaf

De voortreffelijke Britse acteur Albert Finney maakt de Terrence Rattigan-verfilming van Mike Figgis de moeite waard.

Finney speelt een mooie, gevoelige rol als de oude en strenge leraar klassieke talen die zowel door de schoolleiding als door zijn echtgenote (Greta Scacchi) wordt afgedankt, maar die uit Brownings vertaling van Aeschylus' treurspel 'Agamemnon' in ieder geval weer een beetje levenslust weet te putten.

I LOVE TROUBLE

Regie: Charles Shyer; VS, 1994. Met Nick Nolte, Julia Roberts en Robert Loggia. NET 5, 20.30-22.50.

Weinig opmerkelijke komedie met Julia Roberts en Nick Nolte als een continu ruziënd, maar tegelijkertijd ook flirtend journalistenpaar in Chicago.

Het was duidelijk de bedoeling een film te maken in de trant van Howard Hawks' bijtende romantische komedie 'His Girl Friday' (met Cary Grant en Rosalind Russell als het concurrende journalistenpaar), maar het tamme script van deze moderne variant biedt hoofdrolspelers Nick Nolte en Julia Roberts weinig soelaas.

LEGIONNAIRE

Regie: Peter MacDonald; VS, 1998. Met Jean-Claude van Damme en Steven Berkoff. V8, 20.30-22.20 uur.

De van oorsprong Belgische krachtpatser Jean-Claude van Damme (bijgenaamd 'Muscles from Brussels') is dit keer op avontuur in het Franse vreemdelingenlegioen. Als bokser Alain Lefevre reist hij van Marseille naar Marokko, daarbij op de hielen gezeten door een Franse crimineel die nog een aardige rekening met hem te vereffenen heeft.

FOR ROSEANNA

Regie: Paul Weiland; VS/Italië, 1997. Met Polly Walker, Jean Reno en Mercedes Ruehl.

België 2, 23.15-00.50 uur.

De Amerikaanse actrice Mercedes Ruehl speelt Roseanna, de Italiaanse echtgenote van trattoria-eigenaar Marcello, gespeeld door de Franse acteur Jean Reno. Roseanna heeft hartklachten en het is haar laatste wens begraven te worden naast haar jong gestorven dochtertje. Aangezien er op de lokale begraafplaats nog maar drie graven resten, is het de taak aan Marcello om in een clowneske rol een aantal dorpsbewoners koste wat kost in leven te houden. 'For Roseanna' is een typisch voorbeeld van een onleuke komedie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden