Films op tv

THE REMAINS OF THE DAY

David Sneek

Anthony Hopkins is op zijn best als de butler die terugkijkend op de jaren dertig opeens zijn onvoorwaardelijke loyaliteit aan zijn extreem-rechtse werkgevers in een ander licht kan zien. Ivory's literatuurverfilmingen zijn wat traag, maar altijd nauwgezet en sfeervol.

THINGS TO DO IN DENVER

WHEN YOU'RE DEAD

Regie: Gary Fleder; VS, 1995. Met Andy Garcia, Christopher Lloyd en William Forsythe. Veronica, 21.35-23.40 uur.

Aardige misdaadfilm met Andy Garcia als leider van een groepje mislukkelingen die de opdracht van een maffia-baas hopeloos verprutsen. Vooral leuk door de bijrollen van Steve Buscemi als de huurmoordenaar 'Mr. Shhh', Christopher Walken als 'The man with the plan' en door de gangster die zijn slachtoffer bedreigt met de woorden: 'Ik ben Godzilla en jij bent Japan!'

RUMBLE IN THE BRONX

Regie: Stanley Tong; VS/Hong Kong, 1996. Met Jackie Chan. BBC 2, 22.55-00.25 uur.

Alle films met Jackie Chan blinken uit door onnozele verhaaltjes en matige acteurs, de acrobatische kung fu-ster maakt zelf echter alles goed met zijn humor en charisma. Hier verdedigt hij een New Yorkse buurtwinkel tegen motorbendes en maffiosi.

PROFETA

Regie: István Szabó; Duitsland/Hongarije, 1988. Met Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson en Walter Schmidinger. Duitsland 2, 00.20-02.10 uur.

Groots drama, ook bekend als 'Hanussen', gebaseerd op ware gebeurtenissen, hoewel dat wat twijfelachtig klinkt voor wie sceptisch tegenover gedachtenlezen en paragnostische toekomstvoorspellingen staat. Die gaven ontwikkelde de Oostenrijkse soldaat Bruno Bettelheim nadat hij in de Eerste Wereldoorlog een kogel in zijn hoofd kreeg en hij ging er zijn brood mee verdienen. Net als de acteur in 'Mefisto', ook van Szabó en ook met Brandauer, moet hij in de jaren dertig compromis na compromis met de nazi's sluiten om te overleven. Zijn eigen noodlot ziet hij, ironisch genoeg, niet aankomen.

CLUBBED TO DEATH

Regie: Yolande Zauberman; Frankrijk/Portugal/Nederland, 1996. Met Beatrice Dalle, Elodie Bouchez en Roschdy Zem. BBC 2, 00.25-01.55 uur.

Sober liefdesdrama met veel housemuziek, waarin een jong meisje verliefd wordt op een drugverslaafde Algerijnse bokser. De alternatieve titel is 'Lola', maar zo heten al zoveel films.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden