Films op tv

THE HORSE WHISPERER

Jann Ruyters

Eindeloos lang doet Robert Redford over het genezen van het paard van de dertienjarige dochter van Kristin Scott Thomas. Scott Thomas speelt stadse carrièrevrouw Annie die haar door een ongeluk getraumatiseerde dochter en haar eveneens getraumatiseerde paard naar Montana sleept om daar genezing te zoeken bij Tom, ofwel Redford, ofwel de paardenfluisteraar. Diens geheimzinnige gefluister in het paardenoor brengt niet alleen paard en dochter weer tot zichzelf, maar ook Annie die wel enige onthaasting kon gebruiken. Onthaasten moet ook de toeschouwer van deze al te geduldige film naar het bestsellende boek van Nicholas Evans.

LA DOLCE VITA

Regie: Federico Fellini; It/Fr, 1960. Met Marcello Mastroianni, Anouk Aimee, Anita Ekberg. ARD, 0.35-3.20 uur.

Fellini-klassieker vol belangrijke Fellini-momenten. Dat begint meteen bij de opening met het shot van het beeld van Christus dat door een helikopter omhoog wordt getild en Rome uit wordt gevlogen, gelijk Lenin uit Moskou vele jaren later. De ruimte is vrij voor Fellini's goddeloze generatie. Anita Ekberg in de fontein. Marcello Mastroianni met zonnebril op de scooter. Anouk Aimee in existentialistisch zwart booghals-jurkje. Iets teveel feestjes om de film de hele tijd zoet genoeg te laten zijn maar niettemin een sfeervol beeld van tijd en tijdsgeest. Bovendien de bron van het nu zo algemeen gebruikte woord 'paperazzo'. Mastroianni speelt er eentje en verdiept zich niet alleen in Ekberg maar ook -met vele andere paperazzi- in een kind dat zegt de Heilige Maagd te hebben gezien.

TRUE CONFESSIONS

Regie; Ulu Grosbard: VS, 1981. Met Robert de Niro, Robert Duvall, Charles Durning. BBC 1, 0.55-2.45 uur.

Twee broers in Los Angeles in de jaren '40. De een een cynische politie-inspecteur, de ander een carrière makende priester. Ze krijgen opnieuw met elkaar te maken tijdens een moordzaak. Script werkt bewerkt door de schrijver van de oorspronkelijke roman: John Dunne. Hij kreeg daarbij hulp van zijn vrouw, schrijfster Joan Didion, maar vermaakte niettemin een goed boek tot een te schematische thriller. Gelukkig worden de broers gespeeld door Robert Duvall en Robert de Niro die nog wel enige diepgang weten mee te geven aan de vlakke karakters.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden