Films op tv

MIJN FRANSE TANTE GAZEUSE

Jann Ruyters

'Mijn Franse tante Gazeuse' is de eerste speelfilmproductie van het inmiddels dankzij de Annie M.G.Schmidt-verfilmingen zo succesvolle productiemaatschappij Bos Bros. Burny Bos en Tamara Bos schreven het scenario van deze op hun tv-serie gebaseerde film over Katootje die in Droogbaak woont wat een heel nette gemeente is. Katootje mag geen huisdier omdat de koningin op bezoek komt en de burgemeester een netheidwedstrijd uitschrijft. Dan komt Katootje's Franse tante Gazeuse langs die anti-autoritair is en een onberekenbare uitvinder als vriend heeft. De reinheid, rust en regelmaat komen op losse schroeven te staan. Film werd om financiële redenen in een Praagse studio opgenomen en er wordt leuk in geacteerd door Willeke van Ammelrooy, Nelly Frijda en Loes Luca.

I LOVE TROUBLE

Regie: Charles Shyer; VS, 1994. Met Nick Nolte, Julia Roberts. SBS 6, 20.30-22.45 uur

'Screwball Comedy' à la de klassieker 'Bringing Up Baby' afkomstig van het schrijversechtpaar Nancy Meijers en Charles Shyer die eerder best aardige komedies maakten, zoals 'Baby Boom' (1987) en de remake van 'The Father of the Bride' (1991). 'I Love Trouble' is minder geslaagd omdat Julia Roberts en Nick Nolte niet alleen proberen het meest ad rem te zijn in snedige dialogen maar als sterreporters van een dagblad in Chicago ook op zoek gaan naar een of ander eng complot rond hormonen en koeien. De bedreigingen waar zij vervolgens mee te maken krijgen -verplettering door een lift bijvoorbeeld- zijn te serieus voor een luchtige komedie.

AIRPORT 1975

Regie: Jack Smight; VS, 1975. Met Charlton Heston, Karen Black. WDR, 22.10-23.50 uur

Een van de Airport-films uit de populaire jaren zeventig-serie, bestaande uit 'Airport', 'Airport 1975', 'Airport 1977', 'Concorde' en 'Airplane!'. Het moge duidelijk zijn dat het met de vliegtuigen uit de titel niet helemaal goed afloopt. In deze tweede uit de serie vliegt een Boeing 747 van Washington DC naar West Coast. Een botsing met een klein vliegtuigje doodt twee van de drie piloten waarna de stewardess (Karen Black) het ding met hulp van 747-expert Charlton Heston weer aan land moet zien te krijgen. Ook met passagiers als Linda (The Exorcist) Blair als ernstig zieke tiener en Helen Reddy als zingende non.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden