FILMS OP TV

NIXON

Een omstreden verfilming van het leven van Richard Nixon, want volgens de historici neemt Stone het met de waarheid niet altijd even nauw. Toch schetst de regisseur een overtuigend beeld van de president die ten val kwam door de Watergate-affaire. Daarvoor is natuurlijk ook Hopkins verantwoordelijk, die Nixon neerzet als een ijdel, gefrustreerd mannetje, dat gebukt gaat onder een fors minderwaardigheidscomplex, lijdt aan achtervolgingswaan, racisme niet schuwt en zijn frustraties onderdompelt in alcohol. Het verhaal van een man die de macht langzaam maar zeker door zijn handen ziet glippen.

WAR OF THE WORLDS

Regie: Byron Haskin; USA, 1953. Met Gene Barry, Ann Robinson en Les Tremayne. Nederland 1, 23.35-01.05 uur.

Klassieke science fiction-film naar het beroemde verhaal van H. G. Wells, over Marsbewoners die een invasie uitvoeren op aarde, op zoek naar nieuwe levensruimte. Vooral de trucages en geluidseffecten maken de film de moeite waard. Zij leverden ook een Oscar op.

PLATOON

Regie: Oliver Stone; USA, 1986. Met Charlie Sheen, Tom Berenger en Willem Dafoe. Net 5, 22.00-00.05 uur.

Beklemmende film over een jonge soldaat die snel volwassen wordt in de jungle van Vietnam. Opnieuw een Stone-film die veel discussie opleverde over het waarheidsgetrouwe karakter. Toch is 'Platoon' een indrukwekkende film, waarvoor de regisseur putte uit zijn eigen ervaringen als Vietnamstrijder. Charlie Sheen, het 'alter ego' van Stone, ontpopt zich al snel tot een goed soldaat. Hij merkt dat hij niet zozeer strijdt tegen de Vietcong, maar veeleer tegen zijn eigen kameraden. Willem Dafoe is daarbij de grote tegenstrever. De film is overladen met prijzen. Stone kreeg in 1987 Oscars voor beste regisseur en producent, beste montage en geluid. In Berlijn ontving hij voor de film een Zilveren Beer.

HACHIGATSU NO KYOSHIKYO

Regie: Akira Kurosawa; Japan, 1991. Met Richard Gere, Sachiko Murase en Fumiko Honma. BBC 2, 01.20-03.00 uur.

Kurosawa was al de tachtig gepasseerd toen hij deze film maakte over de nasleep van de atoombom op Nagasaki. Een vrouw beleeft die nachtmerrie opnieuw als de zoon van een naar Amerika geëmigreerde broer op bezoek komt.

Toch is de film opmerkelijk poëtisch. Het is geen aanklacht tegen de atoombom, maar veeleer een document over vergeving en verzoening. De neef uit Amerika wordt gespeeld door Richard Gere, die voor de verandering de hele film Japans spreekt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden