Films op tv

SLEEPLESS IN SEATTLE

Belinda van de Graaf

Nora Ephron, de scenariste van 'When Harry met Sally', regisseerde deze fijne romantische komedie, met Tom Hanks als de verdrietige weduwnaar Sam die met een nachtelijk praatje op de radio het hart steelt van een eenzame luisteraar in de persoon van Meg Ryan. Een op-en-top tearjerker, met een mooie finale op het Empire State Building.

THE BLAIR WITCH PROJECT

Regie: Daniel Myrick en Eduardo Sanchez; VS, 1999. Met Heather Donahue, Michael Williams en Joshua Leonard. Yorin, 22.00-23.25 uur.

No-budget-horror die in acht dagen tijd door een stel inventieve twintigers werd gemaakt en met behulp van internet uitgroeide tot een wereldwijde hit. We hebben te maken met een vaardig gemaakte mockumentary (nep-documentaire) over drie filmstudenten die in 1994 in de bossen bij Burkittsville zijn verdwenen. Het enige dat van hen werd teruggevonden, zijn wat video-opnamen van de griezelige tocht die zij in de bossen ondernamen en het aardige is, dat die schokkerige opnamen tevens de basis vormen van de film in kwestie.

FESTEN

Regie: Thomas Vinterberg; Denemarken, 1998. Met Henning Moritzen en Ulrich Thomsen. België 2, 23.45-01.30 uur.

Opwindend familiedrama, gesitueerd in een chic hotel op het Deense platteland. Thomas Vinterberg, die zijn film volgens de regels van het Deense manifest Dogma '95 maakte, zit zijn acteurs met een speelse digitale videocamera boven op de huid, waardoor het spel van de acteurs centraal komt te staan. Met name de optredens van Henning Moritzen als de familiepatriarch en Ulrich Thomsen als zijn wraakbeluste zoon zijn ijzersterk.

DIE INNERE SICHERHEIT

Regie: Christian Petzold; Duitsland, 2000. Met Julia Hummer, Barbara Auer en Richy Mueller. Nederland 3, 23.55-01.43 uur.

De talentvolle Duitse filmmaker Christian Petzold richt zijn camera op Jeanne, het eenzame, 15-jarige dochtertje van een Duits terroristen-echtpaar dat ooit tot de 'Rote Armee Fraktion' (RAF) behoorde en nu ergens in Portugal is ondergedoken. Samen met haar ouders leidt Jeanne het leven van een voortvluchtige, zonder vriendjes en vriedinnetjes, zonder regelmatige schooldagen. Bekroond met de Grote Duitse Filmprijs en, hier in Nederland, met de Cinekid Award.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden