Films op tv

WORKING GIRL

Belinda van de Graaf

Regie: Mike Nichols; VS, 1988. Met Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver, Joan Cusack, Kevin Spacey en Alec Baldwin. SBS 6, 20.30-22.35 uur.

Onweerstaanbare komedie waarin een intelligente maar ongediplomeerde Melanie Griffith zich heeft voorgenomen om in de zakenwereld de top te bereiken, zonder steun van haar mannelijke superieuren. Mike Nichols, de regisseur van 'The graduate' en 'Catch 22', wist aan zijn acteurs mooie optredens te ontlokken, met Melanie Griffith (lippen en billen nog siliconenvrij) voorop en een mooi rolletje van Kevin Spacey. Carly Simon schreef het Oscar-winnende liedje 'Let the river run'.

VON RYANS'S EXPRESS

Regie: Mark Robson; VS, 1965. Met Frank Sinatra, Trevor Howard en Raffaella Carra. RTL 5, 20.30-22.45 uur.

Spannend avontuur, gesitueerd in de Tweede Wereldoorlog in Italië, waar Frank Sinatra en Trevor Howard de massale vlucht van Britse en Amerikaanse krijgsgevangenen leiden. In een van de spannendste scènes zien we Sinatra een trein stelen, om van het bezette Italië naar het vrije Zwitserland te vluchten.

SGT. BILKO

Regie: Jonathan Lynn; VS, 1996. Met Steve Martin, Dan Aykroyd en Phil Hartman. V8, 22.00-23.35 uur.

Routineuze soldatenklucht, gebaseerd op de oude Amerikaanse televisieserie 'The Phil Silvers Show'. Steve Martin is te zien in de titelrol van sergeant Bilko die de soldatenkazerne probeert op te vrolijken met gokspelletjes. Ook met Dan Aykroyd als kolonel Hall en Glenne Headley als Bilko's aanstaande bruid Rita die tot drie keer toe vergeten wordt bij het altaar.

BREAKING AWAY

Regie: Peter Yates; VS, 1979. Met Dennis Christopher, Dennis Quaid en Daniel Stern. BBC 1, 01.20-03.00 uur.

Zeer geslaagd 'coming of age'-drama, over vier vrienden in Bloomington (Indiana) die na hun eindexamen een laatste gezamenlijke zomer doorbrengen en honderduit filosoferen over hun toekomst. Centraal staat de jaarlijkse race-wedstrijd per fiets die de vier arbeiderszonen proberen te winnen van hun meer gepriviligeerde leeftijdgenoten. 'Breaking away' was bij verschijnen een onverwacht succes, vooral vanwege het onsentimentele optimisme dat de film uitstraalde en dat sinds Howard Hawks (denk aan de Cary Grant-film 'His girl Friday' uit 1940) toch een beetje uit de mode was geraakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden