Films op tv

ZATERDAG

SINGIN' IN THE RAIN

Regie: Stanley Donen en Gene Kelly; VS, 1952. Met Gene Kelly en Debbie Reynolds. BBC 2, 16.35-18.15 uur.

Een van de beste musicals ooit gemaakt, vooral vanwege de zinderende muzikale vertolkingen, met de titelsong 'Singin' in the rain' van hoofdrolspeler Gene Kelly natuurlijk voorop.

ONCE UPON A TIME IN THE WEST

Regie: Sergio Leone; Italië-VS, 1969. Met Henry Fonda, Charles Bronson en Jason Robards. Net 5, 20.00-22.55 uur.

Samen met de Italiaanse scenarioschrijver Dario Argento blies Sergio Leone de western eind jaren zestig nieuw leven in. Met 'C'era una volta il west', zoals de Italiaanse titel luidt, creëerde hij zelfs een operatesk meesterwerk. Zoals in vele westerns spitst de strijd zich toe op de aanleg van een spoorbaan, maar de manier waarop Leone het conflict vorm geeft, tart elke verbeelding. Wereldberoemd is alleen al de openingsscene waarin met behulp van close-ups en de muziek van Ennio Morricone een ongekende spanning wordt bereikt.

BLACK RAIN

Regie: Ridley Scott; VS, 1989. Met Michael Douglas en Andy Garcia. Net 5, 22.55-01.05 uur.

Stijlvolle maar ongeloofwaardige politiethriller van 'Gladiator'-regisseur Ridley Scott, met Michael Douglas en Andy Garcia als twee New-Yorkse agenten die een Japanse moordenaar naar diens vaderland escorteren.

GASTON'S WAR

Regie: Robbe de Hert; België, 1997. Met Werner de Smedt en Mapi Galan. België 1, 23.10-01.07 uur.

Ambitieus opgezette Europese coproductie waarin de verwikkelingen rond het 'Englandspiel' weinig inspirerend aan de man worden gebracht via het verhaal van de Vlaming Gaston Vandermeerssche die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog als moedig verzetsheld manifesteert.

ZONDAG

DE FUKE

Regie: Steven de Jong; Nederland, 2000. Met Rense Westra en Peter Tuinman. Nederland 1, 13.30-14.00 uur.

Het Friestalige oorlogsdrama 'De fuke' (de fuik) oogstte op het afgelopen Nederlands Filmfestival veel succes. Hoofdpersoon van het op de gelijknamige oorlogsnovelle van Rink van der Velde gebaseerde verhaal is de eenvoudige visser Jelle (gespeeld door de met een Gouden Kalf bekroonde Rense Westra), die in 1943 door de Duitsers aan een ijzig verhoor wordt onderworpen. Omrop Fryslân zendt de 90 minuten durende film in drie delen van elk een halfuur uit. Volgende week volgt deel 2.

STORM IN MIJN HOOFD

Regie: Frans Weisz; Nederland, 2000. Met Coen Flink, Pierre Bokma en Will van Kralingen. Nederland 3, 21.40-23.02 uur.

Deze telefilm van Frans Weisz is onbedoeld een afscheid geworden van de vorig jaar overleden acteur Coen Flink. Hij speelt theateracteur Lucas Bron, die in zijn stervensuur hoogte- en dieptepunten uit zijn bewogen leven voorbij ziet trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden