Films op tv

ZATERDAG

Belinda van de Graaf

PSYCHO

Regie: Gus van Sant; VS, 1998. Met Julianne Moore, Viggo Mortensen, William H. Macey en Robert Forster. Net 5, 22.25-00.15 uur.

Gus van Sant kwam op het onzalige idee om een letterlijke remake te maken van Hitchcocks horrorklassieker 'Psycho' (1960), compleet met Bernard Hermann-score en Saul Bass-titels, en met Anne Heche in de Janet Leigh-rol en Vince Vaughn in de rol van Anthony Perkins. Heiligschennis, zo oordeelden de Hitchcock-adepten.

THE EAGLE HAS LANDED

Regie: John Sturges; Engeland, 1976. Met Michael Caine, Donald Sutherland, Robert Duvall en Donald Pleasance. SBS 6, 23.05-01.20 uur.

Vakkundige oorlogsfilm waarin Himmler (Donald Pleasance) het idee opvat om Churchill te ontvoeren, die zich in november 1943 even heeft teruggetrokken op zijn vakantieverblijf in Norfolk. Met vele gedenkwaardige optredens van Michael Caine als de leider van het groepje commando's, Robert Duvall als Duitse kolonel en Donald Sutherland die de rol speelt van Ierse Engeland-hater.

JANE EYRE

Regie: Franco Zeffirelli; VS, 1996. Met Charlotte Gainsbourg, Anna Paquin en William Hurt. Nederland 1, 23.50-01.37 uur.

Boeiende Charlotte Brontë-verfilming met Anna Paquin als de jonge en Charlotte Gainsbourg als de oudere Jane Eyre, die als onzekere gouvernante op het sombere Thornfield Hall belandt waar ze een ingewikkelde romance met de zwijgzame jonkheer Rochester (William Hurt) beleeft.

ZONDAG

LE SILENCE

Regie: Mohsen Makhmalbaf; Iran/Frankrijk/Tadzjikistan, 1998. Met Tahmineh Normatova en Nadereh Abdelahyeva. Nederland 3, 14.05-15.15 uur.

Iraanse poëzie van meesterfilmer Mohsen Makhmalbaf, opgenomen in de voormalige sovjetrepubliek Tadzjikistan, met in de hoofdrol een blind jongetje dat een extra scherp gehoor heeft ontwikkeld, en dat per ongeluk de Vijfde Symphonie van Beethoven opnieuw uitvindt.

GUILTY BY SUSPICION

Regie: Irwin Winkler; VS, 1991. Met Robert De Niro en Annette Bening. SBS 6, 14.45-16.30 uur.

Robert De Niro speelt een sterke rol als de fictieve regisseur David Merrill, een niet-communist die toch het slachtoffer wordt van de McCarthy-terreur in het Hollywood van de jaren vijftig.

STRUMPET

Regie: Danny Boyle; Engeland, 2001. Met Josh Cole en Stephen Walters. BBC 2, 23.00-00.15 uur.

'Trainspotting'-regisseur Danny Boyle maakte na het weinig succesvolle Leonardo DiCaprio-vehikel 'The beach', samen met 'Dogma'-cameraman Anthony Dod Mantle twee enerverende 75 minuten-films voor de BBC: 'Vacuuming completely nude in paradise' (dat vorige week werd uitgezonden) en 'Strumpet', met Christopher Eccleston als guerrilladichter Strayman die zich ontfermt over het dakloze meisje Strumpet (Jenna G).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden