Films op tv

ZATERDAG

CAPE FEAR

Regie: Martin Scorsese; VS, 1991. Net 5, 22.00-23.50 uur. uur.

Redelijke 'remake' van J. Lee Thompsons ijzersterke thriller uit 1962, met Robert de Niro als de sadistische misdadiger die wraak neemt op de advocaat (Nick Nolte) die hij verantwoordelijk houdt voor zijn jarenlange gevangenisstraf.

FIST OF FURY

Regie: Lo Wei; VS, 1972. Fox, 23.20-00.40 uur.

Adembenemende kung fu-film, gesitueerd in het Shanghai van 1900, met Bruce Lee als de charismatische kung fu-held die de moordenaars van zijn leermeester zal wreken.

SWEET SMELL OF SUCCES

Regie: Alexander Mackendrick; VS, 1957. Nederland 1, 23.29-01.01 uur.

Clifford Odets was verantwoordelijk voor dit sterke scenario rond een machtige en meedogenloze New Yorkse dagbladcolumnist (Burt Lancaster) die via een slijmerige persagent (Tony Curtis) probeert te voorkomen dat zijn zuster met een jazz-muzikant trouwt.

OTTO E MEZZO (8 1/2)

Regie: Federico Fellini; Italie, 1963. Met Anouk Aimee en Claudia Carndinale. NET 5, 00.15-02.25 uur.

Een filmmaker (Marcello Mastroianni) bereidt zich voor op het maken van een nieuwe film, maar op de een of andere manier komt hij maar niet toe aan het scenario. Hij besluit van de nood een deugd te maken en de moeilijkheden rond het creatieve scheppingsproces tot onderwerp van zijn film te maken. De film over het maken van een film werd een meesterwerk in Fellini's oeuvre.

DRIFTING CLOUDS

Regie: Aki Kaurismaki; Finland, 1996. Met Kati Outinen en Kari Vaananen. Nederland 3, 00.48-02.21 uur.

Via hoofdkelner Ilona en trambestuurder Lauri, die kort na elkaar ontslag krijgen, stelt de Finse regisseur Aki Kaurismaki ('The match factory girl') de mentale gevolgen van werkloosheid aan de kaak. Mooi strak vormgegeven en met subtiele humor.

ZONDAG

THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE

Regie: Bob Rafelson; VS, 1981. Net 5, 20.30-22.45 uur.

Sterke 'remake' van de gelijknamige misdaadthriller uit 1946, zoals gebaseerd op de succesvolle roman van James M. Cain waarin een buitenechtelijke liefdesrelatie (in deze versie met veel expliciete seks) uiteindelijk tot moord leidt. Jack Nicholson en Jessica Lange kunnen als de overspelige gelieven goed uit de voeten met het script van David Mamet.

DE BELAGER

Regie: Dana Nechustan; Nederland, 2000. Nederland 3, 21.40-23.23 uur.

Boeiende televisie-thriller van de Nederlandse regisseuse Dana Nechustan ('Ivoren wachters', 'Total loss'). Kim van Kooten speelt een journaliste die een reportage maakt over Kwade Vaders en hun strijd voor omgangsregelingen met hun kinderen. Tijdens het onderzoek zal ze belaagd worden door een wethouder (Pierre Bokma) die zelfs door een advocate (Johanna ter Steege) niet te stoppen is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden