Films op tv

CASANOVA'S BIG NIGHT

Belinda van de Graaf

DARBY O'GILL AND THE LITTLE PEOPLE

Regie: Robert Stevenson; VS, 1959. Met Albert Sharpe, Janet Munro en Sean Connery. BBC 2, 14.50-16.20 uur.

Fantasievolle Disneyfilm. Een Ierse huisbewaarder verzint zo veel dwaze verhalen dat niemand hem meer gelooft als hij zegt bevriend te zijn met de koning van de Ierse elven.

A CRY FROM THE GRAVE

Regie: Leslie Woodhead; Engeland, 1999. Nederland 3, 20.16-22.00 uur.

Boeiende documentaire waarin de val van de moslimenclave Srebrenica in juli 1995 bijna van uur tot uur wordt gereconstrueerd, met name aan de hand van amateurvideo-opnamen. Met een belangrijke rol voor de Nederlandse blauwhelmen die er in die periode waren gestationeerd en niet eerder vertoonde beelden van de tragedie. De film was niet alleen een van de publieksfavorieten op het afgelopen Documentaire Festival in Amsterdam, maar won ook de Speciale Juryprijs.

FORGET PARIS

Regie: Billy Crystal; VS, 1995. Met Billy Crystal, Debra Winger en Joe Mantegna. RTL 4, 21.00-22.50 uur.

Romantische komedie in de sfeer van 'When Harry met Sally'. Basketbal-scheidsrechter Mickey (Billy Crystal) en helpdesk-manager Ellen (Debra Winger) ontmoeten elkaar in Parijs. Het vonkt meteen tussen hen, maar relationele problemen zijn er te over, zo wordt uit de flashbacks duidelijk. Met geslaagde Billy Crystal-humor.

LES ENFANTS DU BORINAGE - LETTRE A HENRI STORCK

Regie: Patric Jean; België, 1999. Nederland 3, 23.24-00.24 uur.

Schrijnend documentair portret van de Belgische mijnstreek Borinage. De jonge Belg Patric Jean treedt met zijn eerste film in de voetsporen van de Belgische cineast Henri Storck en diens Nederlandse collega Joris Ivens, die in 1933 in dezelfde streek de beroemde film 'Misère au Borinage' opnamen. Patric Jean, die zelf in de streek werd geboren, laat in zijn film zien dat de leefomstandigheden in de streek na ruim een halve eeuw eigenlijk alleen maar verslechterd zijn. De film werd op het afgelopen Documentaire Festival bekroond met de Zilveren Wolf, de prijs voor de beste videofilm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden