Films op tv

THE COURT JESTER

Regie: Melvin Frank en Norman Panama; VS, 1956. Met Danny Kaye, Glynis Johns, Basil Rathbone en Angela Lansbury. SBS 6, 13.10-15.05 uur.

Kostelijke muzikale komedie met Danny Kaye als hofnar ('court jester') die ten huize van de Engelse koning betrokken raakt bij een romance en een dodelijk steekspel. De grollen van Danny Kaye zijn ruim veertig jaar na dato nog steeds groots.

BEST DEFENSE

Regie: Willard Huyck; VS, 1984. Met Dudley Moore, Eddie Murphy en Kate Capshaw. V8, 20.30-22.10 uur.

Dudley Moore speelt een technicus die een geheime blauwdruk voor een gyroscoop in handen krijgt, en Eddie Murphy speelt een soldaat die twee jaar later met een niet-werkende gyroscoop in de Arabische woestijn zit. Het was de bedoeling van regisseur Willard Huyck dat deze twee verhaallijnen in zijn komedie bij elkaar zouden komen en één dolkomisch geheel zouden vormen. Het pijnlijke van het uiteindelijke resultaat is dat het hele flauwe, op zichzelf staande anekdotes blijven.

EDIE & PEN

Regie: Matthew Irmas; VS, 1997. Met Stockard Channing, Jennifer Tilly en Scott Glenn. RTL 5, 21.00-22.50 uur.

Stockard Channing en Jennifer Tilly spelen twee vrouwen, Edie en Pen, die elkaar na hun respectieve echtscheidingen in de rechtszaal ontmoeten. De twee vrouwen wisselen ervaringen uit over de mislukte huwelijken en worden vriendinnen, totdat blijkt dat Edie's nieuwe vriend Pen's ex-echtgenoot is. Het levert een weinig enerverende komedie op, waarbij het spel van de twee actrices Channing en Tilly het enige lichtpuntje van de hele film is.

ROSA LUXEMBURG

Regie: Margarethe von Trotta; Duitsland, 1986. Met Barbara Sukowa, Adelheid Arndt en Daniel Olbrychski. Duitsland 1, 00.50-02.45 uur.

De Duitse regisseuse Margarethe von Trotta maakte een intrigerend portret van de Pools-Duitse socialistische activiste Rosa Luxemburg. Barbara Sukowa werd voor haar rol als de in 1919 gruwelijk vermoorde Luxemburg bekroond met de prijs voor de beste actrice op het filmfestival van Cannes. Otto Sander is te zien in de rol van Luxemburgs partner en socialistische strijdkameraad Karl Liebknecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden