Films op tv

THUNDERBALL

De vierde Bond-film. Oude vijand (Spectre) dreigt maar liefst twee atoombommen tot ontploffing te brengen, indien niet snel het kinderlijke bedrag van 100 miljoen pond wordt betaald. Veel actie

scènes op de grond, in de lucht en onder water, gebaseerd op gegevens uit de roman van Ian Fleming. Connery steelt de show met snedige oneliners en Auger is de onbetrouwbare Bond-girl. Remake 'Never say never again' uit 1985 is evenwel beter. Ondertussen verwachten wij in januari de nieuwste Bond: 'Die another day', onder regie van de hippe Nieuw-Zeelandse regisseur Lee Tamahori en met als Bond-girl Oscar-winnares Halle Berry. 'He's never been cooler!' luidt de slogan.

ANALYZE THIS

Regie: Harold Ramis; VS, 1999. Met Robert de Niro, Billy Cristal. SBS 6, 20.30-22.30 uur.

Maffia-comedie met Robert de Niro als overspannen maffiabons die het werk niet meer aan kan. In de spreekkamer van zijn geïntimideerde psychiater (Billy Crystal' barst hij in tranen uit. Veel verwijzingen naar 'The Godfather' in deze film van Harold Ramis, die eerder het onvolprezen 'Groundhog Day' maakte en hier enigszins blijft hangen in een goed idee. Friends-ster Lisa Kudrow komt te weinig aan bod in een bijrol als het vriendinnetje. Cast en crew krijgen herkansing in het nog te verschijnen vervolg: 'Analyze that'.

THE 13TH WARRIOR

Regie: John McTiernan; VS, 1999. Met Antonio Banderas, Vladimir Kulich. ZDF, 22.15-23.55 uur.

De uit Baghdad verbannen dichter Ibn Fahdlan (Antonio Banderas) botst in de woestijn niet alleen op Omar Shariff, die de indruk wekt er sinds 'Lawrence of Arabia' te hebben rondgetoerd, maar ook op een bende verdwaalde Noormannen. Deze Noormannen, die in het zuiden verblijven omdat het noorden geteisterd wordt door kannibalen (!), zien wel wat in de romantische poëet. De legende vertelt dat zij zich voor de overwinning moeten laten vergezellen door een niet-Noorse dertiende krijger en dus sleuren zij de Arabier mee onder het motto 'haast je naar je dood voordat iemand anders je plaats inneemt'. 'The 13th warrior' is gebaseerd op het boek 'Eaters of the dead' van Michael Crichton. De levenswijsheden die je zoal opdoet in de strijd vliegen ons om de oren maar verhullen niet dat regisseur en producent in de massa het spoor bijster raakten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden