Films op tv

STAND-IN

Belinda van de Graaf

Heerlijk ouderwetse parodie op het filmwereldje met Leslie Howard in de rol van rekenwonder en bankemployé Atterbury Dodd, die naar Hollywood wordt gestuurd om uit te zoeken of Colossal Pictures een goede investering is. Wat hij niet kan bevroeden is dat Hollywood zich volkomen onttrekt aan zijn mathematische systeem. Ook met een glansrol voor Humphrey Bogart, die als Hollywood-producent in een van zijn eerste komische rollen is te zien.

DIE INNERE SICHERHEIT

Regie: Christian Petzold; Duitsland, 2000. Met Julia Hummer, Barbara Auer en Richy Mueller. Duitsland 1, 20.15-21.55 uur.

Prachtig Duits drama waarin het overlevingsverhaal van een voormalig terroristenechtpaar wordt gevolgd, of liever gezegd: van het 15-jarige meisje Jeanne dat zij voortbrachten. Het Duitse talent Christian Petzold, dat dit jaar ook verantwoordelijk was voor de indrukwekkende Duitse thriller 'Toter Mann', richt zijn camera op Jeanne, het eenzame dochtertje van het voormalige RAF-echtpaar dat ergens in Portugal is ondergedoken, maar terug moet keren naar Duitsland omdat het paar zonder geld zit. Samen met haar ouders moet Jeanne het leven van een voortvluchtige leiden, zonder vriendjes en vriendinnetjes, zonder regelmatige schooldagen. 'Die innere Sicherheit', die hier vorig jaar werd bekroond met de Cinekid Award, wordt om 23.00 uur gevolgd door de voortreffelijke, thematisch verwante documentaire 'Black Box BRD' van Andres Veiel, over de machtsstrijd tussen de Duitse overheid en de RAF. Veiels film werd vorig jaar, tijdens de European Film Awards, uitgeroepen tot de Beste Europese documentaire.

FLODDER IN AMERIKA!

Regie: Dick Maas; Nederland, 1992. Met Huub Stapel, Nelly Frijda en Tatjana Simic. V8, 20.30-22.40 uur.

Met een budget van twaalf miljoen gulden vertrok regisseur Dick Maas naar New York om er zijn volledig smakeloze Flodder-opvolger te verwezenlijken. De hele Flodder-karavaan verlaat al boerend en windend de villawijk Zonnedael, om de boel in de Verenigde Staten op zijn kop te zetten, geheel volgens het stramien van het slechte origineel. Televisie-omroep Veronica vond het destijds zo leuk dat er ook nog een televisieserie op poten werd gezet.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden