Films op tv

GODZILLA Regie: Roland Emmerich; VS, 1998. Met Matthew Broderick, Jean Reno. V8, 20.30-22.25 uur

Jann Ruyters

Alles is te groot in deze rampenfilm van de regisseur van 'Independence Day', die eerder uit lijkt te zijn op een strip dan op realisme. Bang word je dan ook niet van deze griezelfilm. Zeker niet van het uit Japan overgevlogen monster zelf, dat met grote voeten en grote oren door New Yorkse straten stapt. Veel onlogische wendingen in het script (zoals het feit dat de autoriteiten deze immense Godzilla steeds weer kwijtraken) maken het er niet spannender op. Godzilla is Amerikaanse variatie op Japanse monsterfilmcyclus 'Gojira'. De eerste dateert uit 1954 en het nucleair gemuteerde monster dat de diepzee inruilt voor de straten van Tokio symboliseerde de wereldwijde nucleaire dreiging.

A NIGHT AT THE ROXBURY

VS, 1998. Met Chris Kattan, Will Ferre. RTL 5, 20.30-22.05 uur

Koot en Bie zouden er misschien geslaagde typetjes van hebben gemaakt, van Steve en Doug Butabi. Deze twee Italo-Amerikaanse broers van ergens in de dertig hokken in hun tienerslaapkamer nog bij hun bullebak-vader en lellebel-moeder. De Amerikaanse 'Saturday night live'-komieken Will Ferrer en Chris Kattan komen in hun schreeuwerige colbertjes en doorzichtige overhemden niet verder dan gillerige grappen die niet om te lachen zijn. Soms slaag je er een paar tellen in om de ongein te vergeten omdat Haddaway's 'What is love' op de soundtrack heel hard doordreunt en de twee mannen daar best aanstekelijk gek hun hoofden op schudden, maar dat duurt iedere keer maar heel even.

HOPE FLOATS

Regie: Forest Whittaker. VS, 1998. Met Sandra Bullock, Gena Rowlands. NET 5, 20.30-22.40 uur

Actrice Gena Rowlands heeft sinds de dood van echtgenoot John Cassavetes haar carrière over een andere boeg gegooid. Schitterde ze voorheen vooral als nerveus, intens type, de laatste jaren blinkt ze juist uit in het spelen van formidabele vrouwen. Stevige aardse types, vaak alleenstaand, altijd onconventioneel en opgewassen tegen al het rampzaligs dat de gemiddelde Hollywoodfilm zoal op je pad brengt. Jammer dat de films minder interessant zijn dan vroeger. Zo ook 'Hope Floats', waarin Rowlands de kordate moeder speelt van een weifelachtige Sandra Bullock die naar huis terugkeert om een nare echtscheiding te verwerken. De regie van acteur Forest Whittaker begint excentriek, maar de film verdrinkt uiteindelijk in sentiment.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden