Films op tv

THE WORLD'S GREATEST ATHLETE

Belinda van de Graaf

ON THE DOUBLE

Regie: Melville Shavelson; VS, 1961. Met Danny Kaye, Dana Wynter en Margaret Rutherford. SBS 6, 14.45-16.20 uur.

Vermakelijke Danny Kaye-klucht, waarin de komiek grote gelijkenis vertoont met een Engelse generaal en dat maakt hem tijdens de Tweede Wereldoorlog uiterst geschikt als spion.

WORKING GIRL

Regie: Mike Nichols; VS, 1988. Met Melanie Griffith, Harrison Ford, Sigourney Weaver, Joan Cusack, Kevin Spacey en Alec Baldwin. Net 5, 20.30-22.35 uur.

Onweerstaanbare komedie waarin een intelligente, maar ongediplomeerde Melanie Griffith zich heeft voorgenomen om in de zakenwereld de top te bereiken, zonder steun van haar mannelijke superieuren. De regisseur van 'The Graduate' en 'Catch 22' wist aan zijn acteurs stuk voor stuk mooie optredens te ontlokken, met Griffith (lippen en billen nog siliconenvrij) voorop en een mooi vroeg rolletje van Kevin Spacey. Carly Simon schreef het Oscar-winnende liedje 'Let the river run'.

THE MAKING OF A NEW EMPIRE

Regie: Jos de Putter; Nederland, 1999. Met Kozh-Ahmed Noechajev. Nederland 3, 23.10-00.28 uur.

De Nederlandse regisseur Jos de Putter -eerder verantwoordelijk voor de ontroerende plattelandsdocumentaire 'Het is een schone dag geweest'- maakte een intrigerend portret van Kozh-Ahmed Noechajev, grondlegger van de Tsjetsjeense maffia in Moskou. Op de een of andere manier heeft de documentairemaker Noechajevs vertrouwen weten te winnen. Gezeten in een gepantserde Mercedes en omsingeld door gewapende lijfwachten ontvouwt de grijzende Noechajev, eeuwig leunend op zijn wandelstok, zijn ideeën over de Tsjetsjeense onafhankelijkheidsstrijd. De Putter volgt hem met een observerende camera, op reis langs de Bosporus in Istanbul, gezeten in zijn kantoor in Bakoe aan de Kaspische Zee en oog in oog met de ruïnes in Grozni.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden