Films op tv

RIDICULE

Regie: Patrice Leconte; Frankrijk, 1996. Met Jean Rochefort, Fanny Ardant. Ned. 3, 14.07-15.45 uur.

Een vlijmscherpe tong hadden ze in de 18de eeuw aan het Franse hof en zeer strikte regels. In dit intelligente kostuumdrama, gesitueerd in 1783, bezoekt een landeigenaar het decadente Versailles van Louis XVI en begeeft zich iets te onbevangen in de slangenkuil. Patrice Leconte maakte ook 'Mr Hire' en het recente filmhuissucces 'La veuve de St.Pierre'. Goed voor oscarnominatie en Césars voor aankleding, regie en decors.

ADAMS FAMILY VALUES

Regie: Barry Sonnenfeld; VS, 1993. Met Anjelica Huston, Raul Julia, Joan Cusack, Christina Ricci. V8, 20.10-21.45 uur.

Beter vervolg op de eerste 'Adams Family'-film (1991), die op zijn beurt een verfilming was van de oorspronkelijke tv-serie, die weer gebaseerd was op de Adams Family-strip. In dit vervolg krijgt de enthousiast morbide familie te maken met een lief-blonde doch gewiekste oppas die uit is op het geld van het rijkste en lelijkste lid van de Adams-clan: oom Fester. De altijd grappige Cusack schittert als de te opgewekte nanny die achter haar pastelkleurige uiterlijk een moordlustige ziel verbergt.

PHENOMENON

Regie: John Turteltaub; VS, 1996. Met John Travolta, Kyra Sedgewick, Robert Duvall. RTL5, 20.30-22.50 uur

Doodgewone automonteur George (Travolta) voelt na zijn verjaardagsfeestje een drang om de straat op te gaan, waar hij wordt getroffen door een lichtinslag die hem superhoogbegaafdheid en paranormale talenten bezorgt. Voortaan leest hij zes boeken per dag en schaakt hij als Jan Timman. Een fenomeen waar hij eerst zijn vriendelijke stadsgenoten uit het onschuldige Californische provinciestadje mee van hun stuk brengt, en vervolgens een minder goedwillende FBI.

BLOOD AND WINE

Regie: Bob Rafelson; GB/VS, 1997. Met Jack Nicholson, Michael Caine. Yorin, 22.15-0.15 uur

Na het legendarische 'Five easy pieces' in de jaren zeventig en de remake van 'The postman allways rings twice' in de jaren tachtig, maakten Rafelson en Nicholson eind jaren negentig het eveneens geslaagde 'Blood and Wine'. Deze keer een rond een misdaad opgebouwd psychologisch drama met serieuze seventies touch, over een met het leven worstelende wijnhandelaar, die op rand van faillissement, echtscheiding en breuk met vriendin verkeert. In juwelendiefstal ziet hij mogelijke redding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden