Films op tv

ZATERDAG

David Sneek

THE PHANTOM

Regie; Simon Wincer: VS, 1996. Met Billy Zane, Kristy Swanson en Catherina Zeta-Jones. Net 5, 20.15-22.00 uur.

'The Phantom' is een Amerikaanse stripheld uit de jaren dertig, die in deze actiefilm middels knappe stunts en bijzonder mooie vormgeving nieuw leven in wordt geblazen. Gespeeld door Billy Zane moet hij voorkomen dat een gestoorde industrieel met de bovennatuurlijke machten die drie magische schedels kunnen oproepen de wereld controleert.

HISTORY OF THE WORLD; PART 1

Regie; Mel Brooks: VS, 1981. Met Mel Brooks, Dom DeLuise en Madeline Kahn. V8, 22.55-0.30 uur.

Met extreme ranzigheid neemt Mel Brooks een kijkje in de geschiedenis van de mensheid, beginnend in de prehistorie en dan in grote stappen verder tot aan de Franse revolutie. Om aan te geven hoe melig de film ongeveer is, een citaat: ,,Het enige waar de Romeinen nog geen god voor hebben is premature ejaculatie. Maar ik heb gehoord dat hij snel komt''.

A FISTFUL OF DYNAMITE

Regie; Sergio Leone: Italië, 1971. Met Rod Steiger, James Coburn en Romolo Valli. BBC 2, 23.20-1.50 uur.

,,Vroeger geloofde ik in veel dingen, nu alleen nog maar in dynamiet'', zegt het voormalige Ira-lid Rod Steiger als hij, op de vlucht, aankomt in Mexico. Samen met een plaatselijke bandiet wordt hij echter het doelwit van een contrarevolutionair leger en er zit dus weinig anders op dan een revolutie te beginnen. Sergio Leone op z'n best: veel pathos, mooie woestijnbeelden, en, inderdaad, explosies.

ZONDAG

RESERVOIR DOGS

Regie; Quentin Tarantino: VS, 1992. Met Harvey Keitel, Tim Roth en Quentin Tarantino. V8, 22.00-23.45 uur.

Quentin Tarantino's debuut zou het begin vormen voor een nieuwe opleving van het gangster-genre, en tientallen klonen volgden. Maar nergens werd een gangsterverhaal zo overtuigend vanuit verschillende perspectieven en in flashbacks verteld als hier. En ook de scène waarin een oor werd afgesneden op het ritme van 'Stuck in the middle with you' van Stealer's Wheel is nooit overtroffen.

GLENGARRY GLEN ROSS

Regie; James Foley: VS, 1992. Met Jack Lemmon, Al Pacino en Alec Baldwin. BBC 2, 0.40-2.20 uur.

Nog een keer Jack Lemmon op BBC 2, nu in een verfilming van een toneelstuk van David Mamet. Op een makelaarskantoor slaat de recessie toe en moeten de medewerkers meedoen aan een wedstrijd onroerend goed verkopen. De eerste prijs is een Cadillac, de tweede prijs een setje vleesmessen, de derde prijs ontslag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden