Films op tv

ZATERDAG

HOUSE OF WAX

Regie; André de Toth: VS, 1953. Met Vincent Price, Frank Lovejoy en Phyllis Kirk. Nederland 1, 23.55-1.20 uur.

Hoewel deze horrorklassieker oorspronkelijk in 3D werd gefilmd is ook de tweedimensionale versie heel aardig, vooral vanwege de fraaie vormgeving. In een bijzonder indrukwekkende brand ziet Vincent Price zijn wassenbeeldenmuseum, met replica's van beroemdheden als Jeanne d'Arc, in vlammen opgaan en hij besluit een nieuwe beeldencollectie aan te leggen, gemaakt van echte mensen.

LA STRADA

Regie; Federico Fellini: Italië, 1954. Met Giulietta Masina, Anthony Quinn en Richard Basehart. BBC 2, 1.55-3.40 uur.

Deze schitterende road-movie betekende niet alleen de internationale doorbraak van Federico Fellini, maar was ook de film waarin hij voor het eerst zijn eigen stijl vond: de strandbeelden waarmee 'La strada' eindigt en de rondreizende circusartiesten zouden zijn hele carrière blijven terugkomen. Fellini's echtgenote Giulietta Masina speelt een achterlijk meisje dat door haar moeder wordt verkocht aan een onbehouwen boeienkoning, gespeeld door de onlangs overleden Anthony Quinn.

ZONDAG

THE BONFIRE OF THE VANITIES

Regie; Brian De Palma: VS, 1990. Met Tom Hanks, Bruce Willis en Morgan Freeman. Net 5, 20.30-22.45 uur.

De roman 'Bonfire of the Vanities' van Tom Wolfe was een boosaardige satire op de jaren tachtig, waarin alle personages, of ze nu aandelenhandelaar, advocaat of priester zijn, even opportunistisch en hebzuchtig waren. Deze visie is in de verfilming verloren gegaan. Regisseur De Palma is nu eenmaal niet iemand met veel ideeën, maar hij blinkt altijd uit in stijl en effectbejag. En dus is het verhaal van Wall Street-tycoon Sherman McCoy wiens leven verwoest wordt door ambitieuze journalisten en juristen vooral een onderhoudende glossy geworden.

THE BRIDGES OF MADISON COUNTY

Regie; Clint Eastwood: VS, 1995. Met Meryl Streep, Clint Eastwood en Annie Corley. Nederland 3, 21.10-23.23 uur.

Hoewel Clint Eastwood wel altijd geïdentificeerd zal worden met zijn rollen als cowboy en politieagent, laat hij hier zien wat een geweldige romantische held hij kan zijn. Als natuurfotograaf verdwaalt hij in Iowa en vraagt aan een lokale huisvrouw (Meryl Streep) de weg. Tussen hen is het liefde op het eerste gezicht, maar hun samenzijn moet na vier dagen eindigen omdat haar echtgenoot thuiskomt.

ENCHANTED APRIL

Regie; Mike Newell: GB, 1992. Met Miranda Richardson, Joan Plowright en Polly Walker. Net 5, 22.45-0.30 uur.

Goed acteerwerk kenmerkt deze charmante kostuumfilm over twee Britse vrouwen die in de jaren twintig voor een maand een kasteeltje in Italië huren. Om het betaalbaar te maken worden twee huisgenotes gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden