Films op tv

THE TARNISNED ANGELS

Hans Kroon

Regie: Douglas Sirk; USA, 1957. Met Rock Hudson, Dorothy Malone en Robert Stack. BBC 2, 12.55-14.25 uur.

Voor Hollywood opmerkelijk nihilistisch melodrama is gebaseerd op een roman van William Faulkner. Een journalist verdiept zich in het leven van een populaire stuntvlieger. De verslaggever stuit op zelfmoordneigingen, seksuele frustraties, gebroken gezinnen en wanhopige liefdes.

CISKE DE RAT

Regie: Guido Pieters; Nederland, 1984. Met Danny de Munk, Willeke van Ammelrooy, Herman van Veen en Peter Faber. Nederland 1, 21.07-23.00 uur.

Succesvolle film naar het gelijknamige boek van Piet Bakker. Een aandoenlijk straatschoffie wordt door zowel zijn vader (een zeeman) als zijn moeder (een prostituee) verwaarloosd. In een vlaag van woede en wanhoop vermoordt hij zijn moeder. Een aardige onderwijzer, een wereldwijze politieman en een vergevingsgezinde pastoor staan het joch bij.

THE GREAT WALDO PEPPER

Regie: George Roy Hill; USA, 1975. Met Robert Redford, Susan Sarandon, Bo Svenson en Bo Brundin. BBC 2, 22.05-23.50 uur.

Actiefilm met de allure van een smakelijk jongensboek. Een piloot uit de Eerste Wereldoorlog ontwikkelt zich tot stuntvlieger die geen uitdaging uit de weg gaat.

ELINE VERE

Regie: Harry Kümel; Nederland/ België/Frankrijk, 1991. Met Marianne Basler, Monique van de Ven, Thom Hoffman en Michael York. Nederland 1, 23.23-01.23 uur.

Op Louis Couperus' gelijknamige roman gebaseerd noodlotsdrama. De plaatjes zijn prachtig, de personages komen maar niet tot leven.

MELVIN AND HOWARD

Regie: Jonathan Demme; USA, 1980, met Jason Robards, Mary Steenburgen en Paul Le Mat. BBC 2, 01.10-02.45 uur.

Leuke komedie van de regisseur die wereldberoemd werd met 'Silence of the lambs'. Bo Goldman kreeg een Oscar voor het beste scenario; Steenburgen die voor de beste vrouwelijke bijrol. De geheimzinnige en schatrijke filmproducent Howard Hughes krijgt ergens in de jaren dertig een motorongeluk in de woestijn van Nevada. Een eenvoudige arbeider geeft hem een lift. Door die goede daad verandert het leven van de werkman totaal.

THE UNBELIEFABLE TRUTH

Regie: Hal Hartley. USA, 1990. Met Robert Burke, Cristopher Cooke en Adrienne Shelly. Duitsland 2, 01.55-03.20 uur.

Al meteen in zijn innemende debuut liet de onafhankelijke Amerikaanse regisseur Hartley merken dat hij verzot is op prettig gestoorde personages, komische communicatiestoornissen en absurde dialogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden