Films op tv

HIGH NOON

CHITTY CHITTY BANG BANG

Regie: Ken Hughes; Engeland, 1968. Met Dick van Dyke, Sally Ann Howes en Lionel Jeffries. Nederland 1, 13.38-16.00 uur.

Haperende musical voor kinderen waarin een oude, kapotte race-auto verandert in een wonderbaarlijke vliegmachine. Het gegeven, gebaseerd op een boek van Ian Fleming, is erg grappig, maar de special effects waarmee de vliegende auto de lucht in wordt geholpen zijn net iets te doorzichtig.

PIPPI IN TAKA TUKA LAND

Regie: Olle Hellbom; Zweden, 1969. Met Inger Nilsson, Maria Perssons en Par Sundberg. Nederland 3, 14.02-15.30 uur.

Het sterkste meisje van de wereld dat in 1945 tot leven werd gewekt door de Zweedse jeugdboekenschrijfster Astrid Lindgren, ontvangt in deze heerlijke Zweedse jeugdfilm per flessenpost een noodkreet van haar vader kapitein Langkous. Pippi besluit Villa Kakelbont tijdelijk te verlaten om hem samen met haar vriendjes Tommy en Annika te gaan bevrijden.

THE BOHEMIAN GIRL

Regie: James W. Horne; VS, 1936. Met Stan Laurel en Oliver Hardy. Belgie 1, 14.25-15.30 uur.

Een leuke filmische variatie op de gelijknamige komische opera van Michael W. Balfe, met Stan Laurel en Oliver Hardy die verzeild raken in een zigeunerkaravaan en die zich opwerpen als adoptie-ouders van 'the bohemian girl', een zigeunermeisje dat een prinses blijkt te zijn.

CASABLANCA

Regie: Michael Curtiz; VS, 1942. Met Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid en Claude Rains. BBC 2, 16.20-18.00 uur.

Het meeslepende verhaal van nachtclubeigenaar Rick Blaine die in het Casablanca van de Tweede Wereldoorlog plots weer oog in oog staat met zijn grote liefde, die inmiddels getrouwd is met een voor de Gestapo gevluchte verzetsstrijder. Bogart en Bergman verlenen het tragische liefdespaar grote allure. Bekroond met zes Oscars.

ANNIE

Regie: John Huston; VS, 1982. Met Albert Finney, Carol Burnett en Aileen Quinn. SBS 6, 16.50-19.00 uur.

Ontwapenende musical, gebaseerd op de gelijknamige Broadway-klassieker van Thomas Melan. De kleine Aileen Quinn speelt het roodharige weesmeisje Annie dat een week lang optrekt met een harteloze miljonair die in Annie's gezelschap langzaam maar zeker ontdooit.

SISSI

Regie: Ernst Marischka; Duitsland/Oostenrijk, 1955. Met Romy Schneider en Karl-Heinz Bohm. Nederland 1, 18.13-20.00 uur.

Suikerzoete klassieker, met Romy Schneider in de rol van de flierefluitende Sissi die op het punt staat haar jeugd op het platteland te verruilen voor een leven aan de zijde van Franz Joseph, de toekomstige koning van Oostenrijk. Morgen volgt 'Sissi, die junge Kaiserin'.

TITANIC

Regie: James Cameron; VS, 1997. Met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet. BBC 1, 18.45-21.50 uur.

Het tragische verhaal van de Titanic, het onzinkbaar geachte droomschip dat op haar eerste reis van Southampton naar New York op 10 april 1912 op een ijsberg stuitte en met 1500 van de 2200 opvarenden naar de bodem van de zee zonk, werd door scenarioschrijver en regisseur James Cameron voorzien van een meeslepende liefdesgeschiedenis tussen eersteklas-passagier Rose DeWitt Bukater en derdeklas-passagier Jack Dawson. Het is natuurlijk niet de vraag óf het schip zal gaan zinken, maar wanneer en hoe en wie het wel en niet zullen overleven. Cameron weet die spanning rond de afloop tot het einde toe te bewaren.

GOOD WILL HUNTING

Regie: Gus van Sant. Met Matt Damon, Ben Affleck, Robin Williams en Minnie Driver. Nederland 2, 20.47-22.50 uur.

Voor Matt Damon en Ben Affleck ging een jongensdroom in vervulling. Het script dat zij samen schreven, kwam terecht bij een gerenommeerde Hollywoodproducent en werd geregisseerd door één van hun idolen: Gus van Sant. Terwijl Damon zelf de titelrol van de geniale volksjongen Will Hunting vertolkte en zijn beste maatje Affleck ook in de film zijn beste maatje speelde, wonnen ze als klap op de vuurpijl ook nog eens de Oscar voor het beste scenario. Van Sants formidabele acteursregie leverde tevens een Oscar op voor Robin Williams die als Will Huntings psycholoog nu eens geen olijk nummer neerzet.

ARACHNOPHOBIA

Regie: Frank Marshall; VS, 1990. Met Jeff Daniels, Harley Jane Kozak en John Goodman. SBS 6, 21.30-23.25 uur.

Komische griezelfilm van Spielberg-producent Frank Marshall, waarin de angst voor spinnen behoorlijk op de spits wordt gedreven. Jeff Daniels speelt een aan spinnenfobie lijdende dokter die een bijzonder, tropisch exemplaar in zijn schuur vindt. Het gaat om een gevaarlijke, pre-historische killerspin die luistert naar de naam Arachnid.

PLAY MISTY FOR ME

Regie: Clint Eastwood; VS, 1971. Met Clint Eastwood en Jessica Walter. BBC 2, 23.30-01.10 uur.

Spannend regiedebuut van Clint Eastwood. Een Californische discjockey, gespeeld door Eastwood zelf, krijgt te maken met een opdringerige vrouwelijke luisteraar die hem keer op keer vraagt: 'Play misty for me'. De dame in kwestie wil niet alleen een avondje met de discjockey uit, maar wil zelfs onderdeel worden van zijn leven, hoe dan ook.

THE APARTMENT

Regie: Billy Wilder; VS, 1960. Met Jack Lemmon, Shirley MacLaine en Fred MacMurray. Nederland 3, 23.30-01.29 uur.

Meesterlijke tragi-komedie met Jack Lemmon die -om zijn carrière een duwtje te geven- de sleutel van zijn appartement aan zijn baas leent en zelf verliefd wordt op het laatste vriendinnetje (Shirley MacLaine) van diezelfde baas. Billy Wilder kreeg een Oscar voor de Beste Film.

THE NAKED GUN 2 1/2: THE SMELL OF FEAR

Regie: David Zucker; VS, 1991. Met Leslie Nielsen, Priscilla Presley en O.J. Simpson. BBC 1, 00.50-02.15 uur.

Deze tweede parodie op het politiefilmgenre werd opnieuw een groot commercieel succes. Met Leslie Nielsen als de domme Californische politie-inspecteur Frank Drebin en Priscilla Presley als zijn bevallige assistente Jane. In volle vaart rollen de (flauwe) grappen over het scherm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden