Films op tv

A STAR IS BORN

Hans Kroon

Oerversie van een typisch Hollywoodverhaal dat nog veel vaker (en soms veel beter) verfilmd zou worden. Een jong filmsterretje maakt snel furore. Ze wordt verliefd op een veel oudere, drankzuchtige ster die snel aan populariteit inboet.

WAY OUT WEST

Regie: James W.Horne; USA, 1937. Met Stan Laurel, Oliver Hardy, Sharon Lynne en James Finlayson. België 1, 13.55-14.57 uur.

Deze westernparodie is het hoogtepunt uit het werk van De Dikke en De Dunne. Hij werd in 1988 met de computer ingekleurd. Die kleurenversie wordt vanavond uitgezonden. Het duo trekt naar het Wilde Westen om de eigendomsakte van een goudmijn af te geven aan de dochter van een overleden goudzoeker. De dame in kwestie wordt gevangen gehouden door een boef.

CITY OF JOY

Regie: Roland Joffé; USA/Frankrijk/Engeland, 1992. Met Patrick Swayze, Pauline Collins en Shabana Azmi. RTL 5, 20.30-22.55 uur.

Peperdure en nauwelijks geloofwaardige coproductie naar de gelijknamige bestseller van Dominique Lapierre. Een Amerikaanse arts is teleurgesteld in zijn werk en verkast naar India. Op de vingers gekeken door de kerkelijke autoriteiten en de maffia opent hij daar een ziekenhuis voor de allerarmsten.

BASIC INSTINCT

Regie: Paul Verhoeven; USA, 1992. Met Sharon Stone, Michael Douglas en Jeanne Tripplehorn. Veronica, 20.30-22.45 uur.

Als hommage aan Hitchcocks 'Vertigo' bedoelde thriller staat van begin tot eind bol van de nauwelijks subtiele verwijzingen naar seks. Befaamd is de scène waarin de van moord verdachte Stone haar ondervragers en de kijkers een fractie van een seconde een blik gunt op haar edelste delen. Bij deze Hollandse Hollywoodfilm stond Jan de Bont achter de camera.

ESCAPE FROM ALCATRAZ

Regie: Don Siegel; USA, 1979. Met Clint Eastwood, Patrick McCoohan en Robert Blossom. BBC 1, 23.55-01.40 uur.

Uitstekend, documentair aandoend ontsnappingsdrama. In 1960 proberen enkele gevangen te ontsnappen van het eiland Alcatraz, de best beveiligde gevangenis in Amerika.

ORDEAL

Regie: Lee H. Katzin; USA, 1973. Met Diana Muldaur, Arthur Hill en James Stacey. Duitsland 2, 01.20-02.45 uur.

Overlevingsdrama. Een zakenman wordt door zijn vrouw en haar minnaar achtergelaten in de woestijn. Hij weet zich te redden en zint op wraak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden