Films op tv

IT STARTED IN NAPLES

David Sneek

Met schitterende decors, gefilmd in felle Technicolor-kleuren, werd Napels herschapen voor dit romantische niemendalletje. Advocaat Clark Gable reist af naar Italië om er zijn neefje te vinden dat een groot kapitaal heeft geerfd. Als hij het jongetje vindt, wil hij het meenemen naar de VS, maar diens tante, Sophia Loren, protesteert. Ruziënd worden Gable en Loren verliefd.

Beroemd werd de soundtrack van Allessandro en Carlo Savina, waarop Loren voor het eerst als zangeres was te bewonderen.

THE GOLDEN CHILD

Regie: Michael Ritchie; VS, 1986. Met Eddie Murphy, Charles Dance en Charlotte Lewis. SBS 6, 20.30-22.10 uur.

In deze avontuurlijke komedie raakt Eddie Murphy verzeild tussen draken, honderden kungfu-vechters, de Duivel, en de parkiet van de Duivel, en hij voorziet ze allemaal van melig commentaar. Als in het opsporen van kinderen gespecialiseerde detective is Murphy op zoek naar een heilig Tibetaans kind dat in handen van een boosaardige tovenaar is gevallen.

THE MARATHON MAN

Regie: John Schlesinger. VS, 1976. Met Laurence Olivier, Dustin Hoffman en Roy Scheider. Net 5, 22.15-0.30 uur.

Klassieke thriller, waarin een aan hardlopen verslaafde Joodse geschiedenisstudent (Dustin Hoffman) er door een ongelukkig toeval van verdacht wordt op het spoor te zijn van de criminele praktijken van een voormalige nazi-beul (Laurence Olivier). Die ontvoert de student, bindt hem vast aan een tandartsstoel, en onderwerpt hem met boor aan een doodeng verhoor, waarbij hij eindeloos 'Is it safe?' blijft vragen zonder dat Hoffman of de kijker weet waar hij het over heeft.

Lord Larry, zoals Olivier zich liet noemen nadat hij door de Britse koningin tot baron was verheven, verbaasde zich tijdens de opnamen over de acteerstijl van zijn tegenspeler Hoffman. Die bereidde zich op elke scène voor door net als zijn personage een paar kilometer te rennen, wat Olivier liet verzuchten: ,,Maar Dustin, waarom doe je niet gewoon net alsof!'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden