Films op tv

A STREETCAR NAMED DESIRE

Belinda van de Graaf

Met deze intrigerende Tennessee Williams-verfilming wordt een mooie hommage gebracht aan de twee weken geleden overleden regisseur Elia Kazan.

In een Franse wijk in New Orleans, direct na de Tweede Wereldoorlog, komt het tot een explosieve ontmoeting tussen de neurotische onderwijzeres Blanche DuBois (Vivien Leigh) en haar schoonbroer Stanley Kowalski (Marlon Brando). Blanche draagt een geheim met zich mee, en er is Stanley alles aan gelegen om de onderste steen boven te krijgen.

Kazans boeiende karakterstudie in zwart-wit won vier oscars (voor hoofdrolspeelster Vivien Leigh, bijrolspelers Kim Hunter en Karl Malden en de art direction). Marlon Brando moest nog even wachten op de onderscheiding. Hij zou zijn oscar pas krijgen voor Elia Kazans 'On the Waterfront', vier jaar later.

FLODDER 3

Regie: Dick Maas: Nederland, 1995. Met Nelly Frijda, Coen van Vrijberghe de Coningh, Stafan de Walle en Tatjana Simic. Veronica, 20.30-22.50 uur.

Een 'Flodder'-comeback zat er voor regisseur Dick Maas en producent Laurens Geels midden jaren negentig niet in. 'Flodder 3' werd met ruim 100000 bezoekers een geweldige flop, en villawijk Zonnedael, waar de familie Flodder al boerend en windend in deel 1 was opgedoken, ging aan het slot van deel 3 veelbetekenend in vlammen op.

LOVE, ETC.

Regie: Marion Vernoux, 1996. Met Charlotte Gainsbourg, Charles Berling en Yvan Attal. Duitsland 1, 00.50-02.30 uur.

Hartveroverende ménage à trois, in de sfeer van Truffauts klassieker 'Jules et Jim', waarin twee Franse vrienden voor dezelfde jongedame vallen, die wordt vertolkt door de betoverende 'Jane Eyre'-actrice Charlotte Gainsbourg (dochter van Serge Gainsbourg en Jane Birkin).

De literaire bron (Julian Barnes' roman 'Talking It Over') is door de jonge Franse regisseuse Marion Vernoux op speelse wijze in het scenario verwerkt.

BARBARELLA

Regie: Roger Vadim: Frankrijk/Italië, 1968. Met Jane Fonda, John Phillip Law en Anita Pallenberg. BBC 1, 01.10-02.45 uur.

Deze komische, bordkartonnen sciencefictionfilm, gesitueerd op een ijsplaneet in de 41ste eeuw, verwierf door het optreden van Jane Fonda als sexy astronaute Barbarella een belangrijke cultstatus. Gebaseerd op de stoute strip van Jean-Claude Forest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden