Films op tv

THAT'S ENTERTAINMENT

SAMSON AND DELILAH

Regie: Cecil B. DeMille; VS, 1949. Met Hedy Lamarr, Victor Mature, George Sanders en Angela Lansbury. SBS 6, 13.20-15.25 uur.

Bijbels epos van 'The Ten Commandments'-regisseur Cecil B. DeMille, gesitueerd in Palestina, 1000 v. Chr. Met Richard Mature als de joodse geweldenaar Samson die een leeuw met blote handen weet te doden, waarna hij toestemming krijgt met de Filistijnse Senadar (Angela Lansbury) te trouwen. Senadars jongere zus Delilah (Hedy Lamarr), die zelf verliefd is op Samson, probeert daar een stokje voor te steken.

WAR GAMES

Regie: John Badham; VS, 1983. Met Matthew Broderick, John Wood en Ally Sheedy. Nederland 3, 14.00-15.47 uur.

Pretentieloze computerkrakers-fantasie met Matthew Broderick als de jonge computerfanaat die weet in te breken in een supercomputer van het leger, waardoor hij bijna een Derde Wereldoorlog ontketent.

A CHUMP AT OXFORD

Regie: Alfred J. Goulding; VS, 1939. Met Stan Laurel en Oliver Hardy. Belgie 1, 14.30-15.35 uur.

Leuke Laurel & Hardy-komedie waarin Stan een schuifraam op zijn hoofd krijgt en prompt verandert in de briljante geleerde Lord Paddington. In het Engelse universiteitsstadje Oxford breekt vervolgens complete chaos uit.

MARY POPPINS

Regie: Robert Stevenson; VS, 1964. Met Julie Andrews en Dick van Dyke. BBC 1, 14.30-16.45 uur.

Heerlijke, zuurstokkleurige musical, gesitueerd in het Londen van 1910, met Julie Andrews in de rol van gouvernante Mary Poppins die haar intrek neemt in het statige herenhuis van een succesvolle bankier, zijn vrijgevochten vrouw en hun twee kinderen. Julie Andrews won voor haar filmdebuut meteen een Oscar.

SISSI - SCHICKSALSJAHRE EINER KAISERIN

Regie: Ernst Marischka; Duitsland/Oostenrijk, 1957. Met Romy Schneider, Karl-Heinz Böhm en Magda Schneider. Nederland 1, 16.08-17.56 uur.

Laatste deel van de suikerzoete Sissi-trilogie waarin de charmante Oostenrijkse keizerin na de Hongaren ook de Italianen voor zich weet te winnen. De Nederlandse titel luidde indertijd: 'Sissi's woelige jaren'.

YELLOW SUBMARINE

Regie: George Dunning; Engeland, 1968. Met de stemmen van Paul Angelis en John Clive. BBC 2, 16.15-17.40 uur.

Unieke tekenfilm rond The Beatles, waarin feestelijke popart-beelden het verhaal vertellen van The Beatles die vanuit hun onderzeeër Pepperland uit handen van de muziekhatende Blue Meanies proberen te redden. Uiteraard met veel muziek van 'The Fab Four'.

BEAN, THE ULTIMATE DISASTER MOVIE

Regie: Mel Smith; Engeland, 1997. Met Rowan Atkinson, Burt Reynolds en Peter MacNicol. Nederland 3, 20.30-22.00 uur.

Rowan Atkinson mocht een speelfilm vullen met zijn razend populaire tv-personage Mr. Bean. Het gegeven van de stuntelende Londense suppoost die gedumpt moet worden en die daarom als schilderijenexpert naar Los Angeles wordt gestuurd is leuk, maar voor een hele speelfilm is de aaneenrijging van grotendeels bekende Bean-situaties net iets te mager.

THE MAN WITH THE GOLDEN GUN

Regie: Guy Hamilton; Engeland, 1974. Met Roger Moore, Christopher Lee en Britt Ekland. SBS 6, 20.30-22.40 uur.

Christopher Lee steelt de show als de satanische Scaramanga, de man met de gouden revolver die het voorzien heeft op James Bond. Ergens in het Verre Oosten krijgt de strijd tussen goed en kwaad zijn beslag.

FIRST BLOOD

Regie: Ted Kotcheff; VS, 1982. Met Sylvester Stallone, Richard Crenna en Brian Dennehy. Fox, 20.30-22.05 uur.

Eerste en beste Rambo-film met Sylvester Stallone in de rol van Vietnam-veteraan Rambo die in een rustig stadje in de clinch raakt met de autoriteiten. In de gevangenis komen de traumatische herinneringen aan het oorlogsgeweld bovendrijven.

SOMEONE TO WATCH OVER ME

Regie: Ridley Scott; VS, 1987. Met Tom Berenger, Mimi Rogers en Lorraine Bracco. Nederland 2, 22.10-23.55 uur.

Sfeervolle thriller van actieregisseur Ridley Scott (Thelma & Louise, Bladerunner). Tom Berenger is de New Yorkse politieagent die verliefd wordt op de ooggetuige van een moord (Mimi Rogers). Zijn vrouw komt daarop in actie, en terwijl het trio een verhitte onderlinge strijd voert, wordt de moordenaar bijna vergeten.

THE BIG LEBOWSKI

Regie: Joel en Ethan Coen; VS, 1998. Met Jeff Bridges, John Goodman, Julianne Moore, John Turturro en Steve Buscemi. Nederland 3, 22.12-00.08 uur.

Na het alom geprezen 'Fargo' keerden de gebroeders Coen terug met een briljante komedie. Hoofdpersoon is Jeff Lebowski alias 'The Dude', een bowlingfreak die door een persoonsverwisseling verzeild raakt in de wereld van seks, drugs en misdaad. Volgens Ethan Coen is 'The big Lebowski' hun jaren-negentig-versie van een Raymond Chandler-verhaal. En broer Joel voegt daaraan toe: ,,Onze held is echter niet Philip Marlowe, maar een werkloze kerel die in de seventies is blijven steken.''

SHOOTING FISH

Regie: Stefan Schwartz; Engeland, 1997. Met Dan Futterman, Stuart Townsend en Kate Beckinsale. BBC 2, 22.20-00.10 uur.

'Shooting Fish' speelt opzichtig leentjebuur bij het Schotse succes 'Trainspotting', met een sociaal incompetent, maar zogenaamd prettig gestoord duo dat ons als moderne Robin Hoods op sleeptouw neemt door Londen. De leukste vondst is eigenlijk dat het stel in een voormalige gashouder woont, hoewel ook de soundtrack (een aanstekelijke mix van Burt Bacharach & Hal David en enkele Britpopsensaties) te prijzen valt.

LAST NIGHT

Regie: Don McKellar; Canada, 1998. Met Don McKellar, Sandra Oh, Sarah Polley en David Cronenberg. Nederland 3, 00.08-01.38 uur.

In de filmreeks '2000 vue par...', waarin tien regisseurs hun visie op het einde ter tijden geven, vanavond de bijdrage van de Canadees Don McKellar. Het is 31 december 1999, 18.00 uur, en er zijn nog precies zes uur te gaan voor al het leven op aarde voorbij is.

STEALING BEAUTY

Regie: Bernardo Bertolucci; Italië/Engeland/Frankrijk, 1995. Met Liv Tyler, Sinead Cusack, Jeremy Irons en Joseph Fiennes. BBC 2, 00.10-02.00 uur.

Bertolucci is duidelijk op retour in dit drama vol goedkope erotiek. De mooie Liv Tyler speelt de 19-jarige Amerikaanse Lucy die na de dood van haar moeder in Toscane op zoek gaat naar haar verwekker en naar haar vroegere vakantieliefde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden