Films op tv

ZATERDAG

SWING TIME

Regie: George Stevens; VS, 1936. Met Fred Astaire, Ginger Rogers en Victor Moore. BBC 2, 13.25-15.05 uur.

Fred Astaire en Ginger Rogers repeteerden hun dansnummers tot hun voeten onder de bloedblaren zaten, maar op het doek lijkt elke pas een spontane improvisatie. In 'Swing Time', de vijfde musical die het duo samen maakte, volgt het verhaal hetzelfde patroon als altijd (voor Fred is het liefde op het eerste gezicht, Ginger heeft haar twijfels) maar in geen andere musical was de uitwerking zo perfect. Een tour de force is de scène waarin Astaire met drie grote schaduwen danst, die echter een voor een moeten afhaken als ze proberen zijn fabuleuze techniek bij te benen.

JUNGLE BOOK

Regie: Zoltan Korda; VS, 1942. Met Sabu, Joseph Calleia en Patricia O'Rourke. SBS 6, 14.40-16.35 uur.

Veel trouwer dan de Disney-versie uit 1969 volgt deze 'Jungle Book'-verfilming de gebeurtenissen uit Rudyard Kiplings roman. Het jongetje Mowgli groeit net als in de tekenfilm op tussen de wolven, maar hier gaat het vooral om de aanpassingsproblemen die hij ondervindt nadat hij door een Indiase familie is geadopteerd.

THIEF

Regie: Michael Mann; VS, 1981. Met James Caan, Tuesday Weld en James Belushi. BBC 2, 23.20-1.25 uur.

Michael Mann zou later de initiatiefnemer van de televisieserie 'Miami Vice' worden, maar deze thriller laat zien dat hij aan het begin van zijn carrière wel degelijk talentvol was. James Caan speelt een meesterinbreker -specialiteit: het kraken van brandkasten- die de slag van zijn leven denkt te slaan met een grote diamantroof. Helaas heeft hij daarbij de hulp van de maffia nodig, die hem direkt inlijft voor andere, niet zo onschuldige klusjes.

EYE OF THE NEEDLE

Regie: Richard Marquand; VS, 1981. Met Donald Sutherland, Kate Nelligan en Christopher Cazenove. Nederland 2, 0.00-1.52 uur.

Geen veldslagen en sluipschutters in deze Tweede Wereldoorlogfilm, maar in plaats daarvan het ogenschijnlijk rustige leven van een nazi-spion in Engeland. Donald Sutherland is in vorm als de geheim agent met arisch blond haar, die erachter komt dat een geallieerd aanvalletje op Normadië wordt gepland en met bewijsmateriaal naar Schotland vlucht. Daar wacht hij op een U-boot die hem moet afhalen.

ZONDAG

AYNEH

Regie: Jafar Panahi; Iran, 1997. Met Mina Mohammad Khani, Kazem Mojdehi en Naser Omuni. Nederland 3, 14.03-15.30 uur.

Een bijna verplicht onderdeel van recente Iraanse films is het spel met fictie en documentaire, en ook hier wordt het met effect gebruikt. Een halve film lang speelt Mina Mohammad Khani een meisje dat door Teheran dwaalt omdat haar moeder haar niet van school heeft opgehaald, dan draait ze zich naar de camera en verklaart dat ze geen zin meer heeft in het acteren. Ze loopt van de set af en begint haar weg naar huis te zoeken, wederom door Teheran dwalend.

RAW DEAL

Regie: John Irvin; VS, 1986. Met Arnold Schwarzenegger, Kathryn Harrold en Sam Wanamaker. V8, 22.00-23.50 uur.

Wraak is de reden voor Arnold Schwarzenegger om te infiltreren in de onderwereld van Chicago, maar dat motief is al snel vergeten. Ook dialogen, plot en gezond verstand verdwijnen in deze actiefilm naar de achtergrond, om plaats te maken voor explosies en schietpartijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden