Films op tv zondag

DIVIDED WE FALL

Regie: Jan Hrebejk; Tsjechië, 2000. Met Bolek Polvka, Csongor Kassai en Jaroslav Dusek. Nederland 3, 14.02-15.57 uur.

'Musme si pomhat' heet deze vorig jaar voor een Oscar genomineerde komedie in het Tsjechisch, wat 'we moeten elkaar helpen' betekent. Csongor Kassai is een Jood die zojuist uit een concentratiekamp is ontsnapt, en in zijn bezette geboortedorp hulp zoekt. Hij duikt onder in een klein kamertje bij een bevriend echtpaar dat zich in allerlei vreemde bochten moet wringen om hem voor de nazi's en hun sympathisanten te verbergen.

ES GESCHAH AM HELLICHTEN TAG

Regie: Ladislao Vajda; Duitsland, 1958. Met Heinz Rhmann, Michael Simon en Heinrich Gretler. Duitsland 2, 15.25-17.00 uur.

Het scenario dat Friedrich Dürrenmatt schreef voor 'Es geschah am hellichten Tag' leverde niet alleen deze mooie thriller op: Dürrenmatt zelf bewerkte het tot de roman 'Der Verdacht', Rudolf van den Berg verfilmde het als 'In the Cold Light of Day', en Sean Penn baseerde er 'The Pledge' op. In alle versies gaat het om een rechercheur die zo geobsedeerd wordt door een kindermoordenaar dat hij de moeder van een klein meisje trouwt om het dochtertje als lokaas te gebruiken.

GREYSTOKE: THE LEGEND OF TARZAN, LORD OF THE APES

Regie: Hugh Hudson; VS, 1984. Met Christopher Lambert, Andie MacDowell en Ian Holm. Net 5, 20.30-23.00 uur.

Om Tarzan accuraat te spelen leerde Christopher Lambert zich een aapachtige motoriek aan: in de scène waarin hij en Jane (Andie MacDowell) de liefde bedrijven springt hij eerst als een chimpansee op haar bed op en neer. Het maakt 'the Lord of the Jungle' een stuk minder romantisch.

THE APPALOOSA

Regie: Sidney J. Furie; VS, 1966. Met Marlon Brando, Anjanette Comer en John Saxon. BBC 2, 0.15-1.50 uur.

Western. Marlon Brando, niet echt een cowboy-type, merkt dat zijn paard is gestolen en hij wil het dier, een appaloosa, terug. Met veel Sergio Leone-achtige landschappen, en indringende close-ups.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden