Films op tv zaterdag

OP HOOP VAN ZEGEN

Een strenge Kitty Courbois is Kniertje in deze tweede verfilming van Heijermans' klassieke toneelstuk, de eerste dateert uit 1934. Regisseur Guido Pieters en producent Mathijs van Heijningen hoopten op een vervolg van het succes van 'Ciske de Rat'. Ze maakten Danny de Munks Barendje tot middelpunt, en gaven hem een piepjonge Tamar van den Dop als love interest. Ook nu was er een smartelijke titelsong die de film in de vaart der volkeren vooruit moest stuwen, maar het 'Liever een landrot dan op zee' sprak minder tot de verbeelding dan Ciske's 'Had ik maar iemand om van te hou'wen'.

RENT-A-FRIEND

Regie: Eddy Terstall; Ned., 2000. Met van Mark van Uchelen, Nadja Hüpscher. Ned. 2, 20.25-21.53 uur.

Melige en toch grappige komedie over lankmoedige kunstenaar die gedumpt wordt door zijn ambitieuze, soaps-schrijvende vriendin. In zijn wanhoop komt hij op zijn beste idee: een uitzendbureau waar je vrienden kunt huren. Zo gaat hij kamperen met een echtpaar dat anders beslist ruzie zou krijgen en gaat hij mee voetbal kijken met de enige Nederlandse fan van het Duitse voetbalteam.

DE VUURTOREN

Regie: Pieter Verhoeff; Ned, 1994. Met Peter Tuinman, Joke Tjalsma. Ned. 3, 22.48-00.35 uur.

In de catalogus van het Nederlands Filmfestival noemt gast van dit jaar, regisseur Pieter Verhoeff, 'De Vuurtoren' de film die je moet zien om zijn oeuvre te kunnen doorgronden. De regisseur geeft een beeld van zijn jeugd in het Friese Lemmer in de jaren vijftig: een dromerige puber in een eerst veilige maar al gauw benauwende omgeving.

LIJMEN/HET BEEN

Regie: Robbe de Hert; Ned., 2000. Met Willeke van Ammelrooy, Koen de Bouw. Ned. 1, 23.40-01.28 uur.

Regisseur Robbe de Hert hield zich te braaf aan Elsschots boek in zijn verfilming van de geschiedenis van de kleinburgelijke Laarmans die samen met de flamboyante Boorman de invalide mejuffrouw Lauwereyssen oplicht en daar later spijt van krijgt. Niettemin imponeert Koen de Bouw als de zwierige, radde prater en ontving een verbaasde Van Ammelrooy het Gouden Kalf voor de beste actrice voor haar rol van de manke juffrouw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden