Films op tv zaterdag

THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE

Legendarische slasher-film waarin alles wat zaagt en hakt -kettingzagen, bijlen, vleeshaken- wordt losgelaten op de lichamen van arme, domme jongeren. Dat het niet pluis was bij de vreemde boerenfamilie op een afgelegen boerderij in Texas hadden de jongens en meisjes aan kunnen zien komen. Wij zien het in ieder geval wel en het wordt ook nog best lekker smerig. De film heeft inmiddels cult-status verworven.

RANSOM

Regie: Ron Howard; VS, 1996. Met Mel Gibson, Rene Russo, Gary Sinise. NET 5, 21.00-23.10 uur

Mel Gibson als eigenwijze rijke Newyorkse ondernemer, tevens vader, die geen losgeld wenst te betalen als zijn zoon is ontvoerd. Dat terwijl de FBI hem aanraadt om het wel te doen. Zijn vrouw vindt het ook niet leuk. Het machtsspel dat volgt tussen overmoedige macho Gibson en de vileine ontvoerder Sinise is spannend opgebouwd. Met dank aan het scenario van Richard Price, en de uitblinkende acteurs.

CHILD'S PLAY

Regie: Tom Holland; VS, 1988. Met Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent. Yorin, 22.40-0.15 uur

Zesjarig jongetje krijgt pop die Chucky heet. Chucky is niet puur plastic, want hij draagt de geest van psychopaat Brad Dourif, de dag voor de aanschaf neergeschoten door een politieagent. De volgende dag belandt de babysitter via het raam in de tuin en zegt het jongetje dat de pop het heeft gedaan. Niemand gelooft hem. Soms wat suffe griezelfilm met geslaagde schok-effecten.

THE SWEET HEREAFTER

Regie: Atom Egoyan; Can, 1997. Met Sarah Polley, Ian Holm. BBC2, 2.00-3.45 uur

Wat afstandelijke, maar ook wijze film van de Canadese Egoyan naar een roman van Russell Banks over de gevolgen van een verschrikkelijk ongeluk met de schoolbus in een klein, afgelegen dorp in Canada. Ian Holm speelt de advocaat die de ontheemde ouders een rechtszaak komt aanpraten, om er zijn eigen gevoel van machteloosheid als de vader van een junkie-dochter in te kunnen ontkennen. De film gaat vloeiend heen en weer in tijd: in fantasie, herinnering en werkelijkheid. Die structuur verbeeldt heel mooi hoe de nabestaanden door de gebeurtenis in een andere tijds- en werkelijkheidsdimensie zijn komen te leven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden